Giro Rosa: Ruth Winder slaat dubbelslag in vijfde etappe

Ruth Winder van Team Sunweb heeft de vijfde rit in de Giro Rosa gewonnen. De Amerikaanse had de snelste benen van een groepje van drie. Ze grijpt ook de leiderstrui.

Winder
  • Team DSM Team DSM

Nadat Jolien D'Hoore twee dagen achtereen niet te kloppen was, stond voor deze etappe al vast dat de Belgische van Mitchelton-Scott vandaag niet met de eer zou gaan strijken. De etappe naar Omegna kende namelijk een lastige beklimming van tweede categorie, waar aanvallers ongetwijfeld hun kans zouden willen pakken. 

Al vroeg in de etappe zou er een kopgroep van twaalf ontstaan. De namen: Christine Majerus, Sarah Roy, Elena Cecchini, Dani King, Emilia Fahlin, Liane Lippert, Clara Koppenburg, Eugénie Duval, Barbara Guarischi, Silvia Persico, Maria Confalonieri en Chiara Consonni. Het twaalftal moest hard werken om een mooie voorsprong op te bouwen, want de voorgift van de vluchters bleef heel de tijd rond een minuutje hangen. Op vijftig kilometer van het einde zat hun vlucht er dan ook alweer op.

Door de klim werd het peloton flink uitgedund. Dat was voor een trio rensters het sein om te demarreren. Veldrijdster Alice Maria Arzuffi, Ruth Winder en Taylor Wiles trokken eropuit. Wat volgde was een counterattack van Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en Amanda Spratt. De achtervolgers werden echter weer ingerekend door het peloton. 

Met nog zo'n vijf kilometer te gaan hadden Arzuffi, Winder en Wiles een voorsprong van liefst ruim een minuut en dus zouden zij gaan uitmaken wie er met de vijfde etappe van de Giro Rosa aan de haal zou gaan. Arzuffi probeerde op drie kilometer van het einde een sprint te ontlopen, maar slaagde daar niet in. In de sprint was het vervolgens Winder die met de overwinning aan de haal ging. Marianne Vos reed naar de vierde plaats.