Thomas De Gendt heeft bolletjestrui in zijn achterhoofd

Het doel van Thomas De Gendt voor de Tour de France is duidelijk: zoveel mogelijk meezitten in de ontsnapping. Vanzelf zou de bolletjestrui dan een optie kunnen worden. "Dat is toch ook wel een doel van me."

De Gendt
  • Afbeelding van Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Dat vertelt de aanvaller pur sang tegenover Sporza. "Ik wil zoveel mogelijk mee zijn in ontsnappingen. Het wordt vooral mikken op ritten waar er veel punten voor het bergklassement te winnen zijn. De bolletjestrui is toch wel een doel. Als je onderweg genoeg punten sprokkelt, kom je na drie weken automatisch hoog in het klassement te staan."

De renner van Lotto Soudal is ook dit seizoen weer lekker op dreef. Zo won hij onder meer een etappe in de Ronde van Catalonië en Ronde van Romandië. Zijn track-record in grote rondes is ook meer dan uitstekend, want in alle grote rondes mocht hij al eens het zegegebaar maken. In Frankrijk op een ingekorte Mont Ventoux. Dit jaar is de Alpe d'Huez de scherprechter van de Tour de France. "Winnen daar zal heel moeilijk worden, maar we kunnen het alleen maar proberen. Misschien lukt het met de vlucht van de dag. Dat zou heel mooi zijn."

Thomas De Gendt wint op de ingekorte Mont Ventoux

Bluffen

Eerder deze maand deed De Gendt al zijn verhaal tegen Sport Wielermagazine. Daarin vertelde hij onder meer over het spel dat wordt gespeeld in de vlucht. "Het is meer dan alleen hard trappen. Sowieso moet je kunnen inschatten hoe ze er in het peloton tegenover staan, nog belangrijker is dat je je medevluchters goed leest. Hoe klinkt hun ademhaling? Pakken ze over met overtuiging? Is het van niet beter kunnen of spelen ze toneel? Zelf durf ik ook te bluffen."

Een van zijn trucjes verklapt hij in het Belgische tijdschrift. "Ik wil weleens met een snok de kop nemen om me sterker voor te doen dan ik daadwerkelijk ben. De anderen krijgen schrik en zullen zelf niets proberen. Dan stokt het tempo en kan ik een beetje uitblazen. Wat dus de bedoeling was."