Froome: 'Ik heb mijn leiderschap altijd heel serieus genomen'

Nu de UCI Chris Froome heeft vrijgesproken in de salbutamol-zaak is het vrijwel zeker dat de Brit komende zaterdag mag starten in de Tour de France. Dat zorgt voor opluchting bij de viervoudig Tourwinnaar.

Froome
  • Chris Froome Chris Froome

Froome: "Ik ben heel blij dat de UCI me vrijpleit. Dit is vanzelfsprekend erg belangrijk voor mij en de ploeg, daarnaast is het ook belangrijk voor de wielerwereld in het algemeen. Ik begrijp de geschiedenis van deze sport, zowel de goede als de slechte kanten. Ik heb mijn leiderschap altijd serieus genomen en ik doe altijd alles op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik een leiderstrui nooit te schande zal maken en de resultaten zouden blijven staan."

Froome benadrukt in het persbericht van zijn ploeg nog maar eens dat hij niets fout heeft gedaan. "Ik heb nooit getwijfeld dat deze zaak gesloten zou worden. Ik kamp sinds mijn jeugd met astma. Ik ken de regels voor mijn medicatie precies en ik gebruik mijn puffer enkel om de symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten."

Hoewel de ASO, de Tourorganisatie, nog moet reageren op het besluit van de UCI, lijkt Froome nu wel verzekerd van het recht om te starten komende zaterdag. Dat doet ook Sky-manager Dave Brailsford goed. "We hebben altijd vertrouwen gehad in de integriteit van Froome. We wisten dat hij de juiste richtlijnen heeft gevolgd om zijn astma te bestrijden en we waren er zeker van dat hij vrijgesproken zou worden. Daarom kozen we er ook voor dat het juist was om Chris te laten koersen, terwijl het proces nog gaande was. We zijn erg blij dat het eindelijk is opgelost."