Tour 2018: Fuglsang onbetwiste kopman van Astana

Astana heeft zijn selectie voor de Tour de France openbaar gemaakt. De Kazachse ploeg speelt Jakob Fuglsang uit als kopman in Frankrijk. In de massasprint rekent Astana op de kwaliteiten van Magnus Cort Nielsen.

Fuglsang
  • Afbeelding van Astana Astana
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Magnus Cort Magnus Cort

Met een beetje fantasie is de inmiddels 33-jarige Fuglsang aan een tweede loopbaan begonnen. Voorgaande jaren moest hij voornamelijk knechten voor Vincenzo Nibali en Fabio Aru, zo maakte de Deen deel uit van de formatie die Nibali naar de eindzege leidde. Met een 36e (2014), 23e (2015) en 52e (2016) plaats in de eindrangschikking offerde Fuglsang zichzelf op voor zijn kopmannen. 

Ook vorig jaar was hij niet de absolute leider, want toen moest hij het kopmanschap delen met Aru. De Italiaan begon uitstekend, maar kon zijn vorm niet vasthouden. Op het moment dat er kansen lagen voor Fuglsang was hij echter al naar huis. Fuglsang stond na de eerste rustdag op een vijfde plek, maar moest uiteindelijk opgeven met breuken in zijn elleboog en pols.

Knechten

Fuglsang won tot op heden één keer dit seizoen, namelijk in de vierde etappe van de Ronde van Romandië. In de jongste Ronde van Zwitserland toonde Fuglsang alvast zijn goede vorm voor de Tour de France, want daar eindigde hij tweede in het eindklassement, achter een ongenaakbare Richie Porte. Astana verwacht dat Fuglsang mee kan doen voor een plek op het podium. 

Het knechtenarsenaal is dan ook indrukwekkend te noemen, want met Jesper Hansen, Michael Valgren, Luis Léon Sánchez, Omar Fraile en Tanel Kangert geniet hij veel steun in de bergen. Dmitry Gruzdev en Magnus Cort Nielsen maken het achttal compleet. Die laatste moet zich mengen in de massasprints. De Deen won in 2016 twee etappes in de Ronde van Spanje.