Historisch een-twee-drietje voor oranjevrouwen op WK BMX

Laura Smulders heeft haar eerste elitewereldtitel op de BMX binnen. Gisteravond snelde ze in de finale op oppermachtige wijze naar het goud. En het oranjefeestje werd nog mooier: zus Merel Smulders haalde zilver, het brons was voor Judy Baauw.

BAKU BMX WK

Ook zus Merel Smulders was door het dolle heen: "Ik kwam zonder druk naar dit kampioenschap, omdat ik dit seizoen een blessure had gehad. Dat ik hier kon starten, was eigenlijk al winst. Ik was in de finale eerlijk gezegd nog nerveuzer voor mijn zus, ze heeft veel pech gehad de afgelopen jaren, maar nu heeft ze goud. En dan word ik ook nog tweede. Wat is dit bijzonder."

Judy Baauw stond eveneens te stralen in Baku. "Ik presteerde heel wisselvallig vandaag en ben blij dat ik dit toernooi kan afsluiten met een medaille. Mijn start was niet goed in de finale. Ik raakte het hek en was daardoor als laatste weg. Maar er gebeurde van alles voor me op de baan, waardoor ik kon terugkomen. Heel bijzonder om met de zussen Smulders op het podium te staan vandaag", sloot de bronzen Baauw haar relaas af.

En er was nog meer succes voor de KNWU-equipe in Baku. Bij de junior-vrouwen wist Indy Scheepers immers de wereldtitel te veroveren. Na een goede start raakte de Helmondse - eerstejaars nog maar - even in de verdrukking, maar ze wist knap de koppositie te heroveren.

Nadat ze als eerste over de finish kwam, was er vooral ongeloof. "Ik had dit niet zien aankomen, maar je weet op voorhand dat in de finale alles kan gebeuren. In de eindstrijd besloot ik alle risico's te nemen en dat heb ik gedaan met goud als resultaat."