Pello Bilbao zegeviert in Dauphiné, Thomas houdt voorsprong vast

Pello Bilbao heeft op knappe wijze de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De 28-jarige Bask liet op de slotklim naar La Rosière zijn medevluchters achter zich. Geraint Thomas verdedigde zijn gele trui.

Bilbao
  • Pello Bilbao Pello Bilbao
  • Geraint Thomas Geraint Thomas

Een kopgroep van liefst zevenentwintig man reed in de beginfase van de 110 kilometer lange koers weg uit het peloton. Onder meer Thomas De Gendt, Warren Barguil, Pello Bilbao en LottoNL-Jumbo-renner Neilson Powless zaten mee in de ontsnapping.

Op de Col du Pré voerden de Fransen van AG2R het tempo dusdanig hoog op, dat enkele belangrijke namen moesten lossen. Vincenzo Nibali en Sky-renners Michał Kwiatkowski en Gianni Moscon konden het moordende tempo niet bijbenen. Het verlies van de twee Sky-mannen zorgde ervoor dat leider Geraint Thomas al snel geïsoleerd kwam te zitten. In de kopgroep bleef nog slechts tien man over. 

In de afdaling van de Cormet de Roselend koos Romain Bardet het hazenpad. Lang duurde zijn aanvalspoging echter niet, want de teruggekeerde Sky-coureurs haalden de Fransman al snel weer bij. Het was dus wachten tot de slotklim naar La Rosière.

Spektakel op La Rosière

Op de slotcol begonnen de favorieten al snel aan het spektakel. Duitser Emmanuel Buchmann opende het bal met een splijtende demarrage; één voor één werden renners uit de kopgroep teruggehaald. Pello Bilbao bleek de enige die bestand was tegen het aanvalsgeweld in de groep der favorieten, hij bleef met nog vijf kilometer te gaan alleen over, met een minuutje voorsprong op de leider. 

Daniel Martin, Geraint Thomas, Simon Yates en Romain Bardet reden in de laatste kilometers weg uit de favorietengroep, maar het was al te laat om Bilbao nog terug te halen. Onbedreigd kon de Bask naar de overwinning rijden. Geletruidrager Thomas reed in de slotkilometer nog weg van zijn concullegae en gaf zo wat extra glans aan de gele trui, die nog altijd stevig om zijn schouders heen hangt.