Annemiek van Vleuten verslaat Anna van der Breggen in tijdritduel

In de tweede etappe van de Emakumeen Bira, een 26,9 kilometer lange individuele chronoproef, heeft Annemiek van Vleuten haar tweede tijdritzege van het seizoen weten te boeken.

Annemiek van Vleuten

De Wageningse van Mitchelton-SCOTT had exact 34 minuten nodig voor de rit tegen de klok. Daarmee was ze 14 seconden sneller dan Anna van der Breggen, die tweede werd. De tijdrit werd daarmee een reprise van het wereldkampioenschap in Bergen. Ook toen eindigde Van Vleuten voor haar Nederlandse concurrente van Boels-Dolmans.

Sabrina Stultiens, gisteren op fraaie wijze winnares van de openingsetappe, moest vandaag in Gasteiz bijna drie minuten toegeven op Van Vleuten. De renster van Waowdeals raakte haar leiderstrui dan ook kwijt aan haar landgenote.

Aan het tussentijdse meetpunt was Van der Breggen nog sneller. Van Vleuten weet haar zege dan ook aan haar indeling. "Mijn doel vandaag was een zo’n goed mogelijke tijdrit te rijden. Goed indelen en focus op mijn meeste aerodynamische houding",  laat ze in een reactie op haar website weten. "Het is super gaaf om in de regenboogtrui op die mooie fiets te winnen."

De vrouwenronde van het Baskenland duurt nog tot en met dinsdag, maar voorlopig wil het tijdritkanon nog even niet aan het vervolg van de vierdaagse denken: "Ik heb vandaag in ieder geval al veel concurrenten weggespeeld. Morgen gaan we wel weer de strategie bepalen voor de rest van de ronde, maar nu ga ik eerst even hiervan genieten. Anna is op dit moment op de steile beklimmingen wat beter dan ik, maar ze zal mij moeten aanvallen ", besloot ze haar relaas.