Tolhoek: 'Tot de laatste kilometer had ik hoop Bernal bij te halen'

Ver van het geweld van de Giro d'Italia is ook de Ronde van Californië losgebarsten. Afgelopen nacht won Egan Bernal, maar was er ook een uitstekende prestatie van Antwan Tolhoek. De Nederlander werd vierde.

Tolhoek
  • Afbeelding van Antwan Tolhoek Antwan Tolhoek

Tolhoek liet daarmee zien terug in vorm te zijn na een vervelende knieblessure. "Na drie maanden aan de kant te hebben gestaan is dit een gevoel dat ik koester", aldus Tolhoek op de site van zijn ploeg Team LottoNL-Jumbo. "Ik heb alles gegeven en tot de laatste kilometer had ik hoop Bernal bij te halen en de leiding in het klassement te pakken. Maar ik kwam er net niet bij en plafoneerde in de laatste kilometer."

Daardoor zag de Zeeuw in de slotfase Rafal Majka en Adam Yates nog voorbijkomen. Toch overheerste de tevredenheid in de ploeg. Ploegleider Merijn Zeeman: "Chapeau. Na al zijn blessureleed was dit een ongekende prestatie. Zonder te koersen, maar met harde slimme training haalde hij dit niveau. Een knappe prestatie van Antwan."

Het was niet enkel rozengeur en maneschijn bij de Nederlandse ploeg, want kopman Neilson Powless zakte erdoorheen op Gibraltar Road. "Ik ben behoorlijk teleurgesteld over mijn eigen prestatie. Ik ben wel erg blij voor Antwan. Helaas heb ik zelf veel tijd verloren, maar ik ben nog steeds hier om te koersen en ik verwacht enkele betere resultaten in de komende dagen."