Team Sky-baas Brailsford: 'Froome heeft niets verkeerd gedaan'

Team Sky-baas Dave Brailsford vindt dat Chris Froome niets verkeerd heeft gedaan als het gaat om de Salbutamol-affaire.

Brailsford
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Dat zei de Britse manager van Team Sky voor de start van de nieuwe Colombiaanse wedstrijd Colombia Oro y Paz tegen Colombiaanse journalisten. "Voor mij is er geen twijfel: hij heeft niets verkeerd gedaan, echt zonder enige twijfel." Na afloop van de 18de etappe in de Vuelta a España van 2017 werd Froome betrapt op een twee keer zo hoge dosis Salbutamol als toegestaan in zijn urine.

Brailsford beaamt dat de situatie lastig is. "Ik zou gek zijn als ik dat niet zou zeggen. Als de UCI de sport leidt en we hebben de WADA-regels, dan moet ik daaraan denken. Maar natuurlijk denk ik ook aan mijn team en mijn renners. Ik geloof dat Chris onschuldig is", zegt de Brit, die ook vindt dat de uitslag van de dopingtests nog niet openbaar had moeten worden gemaakt. "En nu proberen we alsnog voor een eerlijk proces te zorgen."

De Britse baas zegt vooral dat de viervoudig Tour-winnaar een kans moet krijgen om het ongelijk te bewijzen. "Voor zichzelf, voor het team, voor de fans en voor iedereen die betrokken is bij de wielersport." Dat Froome start in de Ruta del Sol, is volgens Brailsford dan ook de juiste beslissing. "Dan kan Chris gewoon doorgaan met fietsen en kunnen wij op de achtergrond aan zijn zaak werken."

Juist iedereen die betrokken is bij de wielersport wil snel helderheid in deze zaak, zegt de Brit. "En wij ook. Hoe langer het duurt, voor ons en voor Chris zelf, hoe moeilijker het wordt. Maar het moet wel correct gebeuren", besluit Brailsford.