Ardennenkoningin Van der Breggen opnieuw in heuvelklassiekers

Wielerorganisator ASO heeft gisteren de parkoersen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gepresenteerd.

Anna van der Breggen

Christian Prudhomme maakte bekend dat Luik-Bastenaken-Luik niet drastisch gewijzigd wordt. De Côte de la Roche-en-Ardenne verdwijnt en de Côte de Bonnerue en de Côte de Mont-le-Soie komen ervoor in de plaats, maar voor de rest zal het parkoers overeenkomstig zijn met dat van vorig jaar. 

De route voor vrouwen is helemaal ongewijzigd gebleven. Na de start in Bastogne gaat het richting Luik over een heuvelachtig traject. De eerste officiële klim is de Côte de La Vecquée, waarna het parkoers in de laatste35 kilometer gelijk is aan dat van de mannen. Na de Redoute, de Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas ligt de meet na 135,5 kilometer in Ans. 

Waalse Pijl 

Ook in de Waalse Pijl zal het een uitdaging zijn om een meter vlakke weg op het parkoers te vinden. Want in de 198,5 kilometer die het mannenpeloton moet afleggen gaat het continu op en af. In totaal moeten de renners elf beklimmingen overwinnen. In het begin van de koers liggen kuitenbuiters als de Côte de La Vecquée en de Côte de La Redoute, wat Christian Prudhomme omschrijft als een knipoog naar La Doyenne

In de finale wachten er twee omlopen van 29 kilometer met daarin de Côte d'Ereffe, Côte de Cherave. De finish ligt op de beruchte Mur de Huy, die ook deze 82ste editie drie keer moet worden beklommen.

De 21ste Waalse Pijl voor vrouwen zal 118,5 kilometer lang zijn. De meest opvallende wijzigingen in het parkoers zijn een eerste grote lus richting Durbuy en een extra ingelaste beklimming van de Cherave, die nu twee keer moet worden beklommen. De steile slotmuur wordt in Huy totaal twee keer aangedaan.

Van der Breggen keert terug

ASO-baas Christian Prudhomme wist alvast te melden dat Anna van der Breggen, die vorig jaar met zeges in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik het Ardense drieluik domineerde, van plan is om haar titels in beide Belgische koersen te verdedigen. Ook zegt hij te hopen dat Alejandro Valverde, al vele malen triomfator in beide Ardennenkoersen, er opnieuw zal schitteren.

Hoewel de Franse organisator nog niet alle deelnemers op papier heeft staan kondigde het wel de Pro Continentale mannenploegen aan die mogen starten in de Ardennenklassiekers. Aqua Blue Sport, Cofidis, Direct Energie, Sport Vlaanderen-Baloise, Fortuneo-Samsic, Wanty-Groupe Gobert en WB Aqua Protect Veranclassic verschijnen aan de start van La Doyenne. Cofidis, Delko-Marseille Provence-KTM, Fortuneo-Samsic, Sport Vlaanderen-Baloise, Vital Concept, Wanty-Groupe Gobert en WB Aqua Protect Veranclassic mogen samen met de andere WorldTour-teams mengen om de zege in de Waalse Pijl.