Eindstreep: Presentatie Tourparkoers, Aru naar UAE en afsluiting Europees wielerseizoen in Putte-Kapellen en meer

Een overzicht van het wielernieuws van 17 oktober 2017!

Eindstreep: Presentatie Tourparkoers, Aru naar UAE en afsluiting Europees wielerseizoen in Putte-Kapellen en meer

Een bekend spreekwoord luidt: 'een dag zonder wielernieuws is een dag niet geleefd'. Gelukkig was er vandaag voldoende te melden! In 'Eindstreep' vatten wij steevast dag het belangrijkste nieuws van de dag voor u samen.

Nederlands succes in Sluitingsprijs

De Sluitingsprijs Putte-Kappellen is gewonnen door Arvid de Kleijn. De 23-jarige Nederlander van Baby-Dump won de laatste koers van het Europese wegseizoen door in een sprint Coen Vermeltfoort (Roompot - Nederlandse Loterij) en Timothy Dupont (Veranda's Willems - Crelan - Charles) te verslaan.

Jurgen Van den Broeck is profrenner af

De Sluitingsprijs Putte-Kapellen was de laatste koers van Jurgen Van den Broeck. Na afloop van de wedstrijd mocht de Belg zijn fiets letterlijk aan de haak hangen.

"Het was toch een raar gevoel", liet Van den Broeck na de race optekenen. "Het deed deugd om nog zoveel aanmoedigingen te krijgen. Het doet me wel iets", gaf de zichtbaar geëmotioneerde renner toe.

Tour de France geeft route 2018 prijs 

In Parijs is vandaag de Tour de France van 2018 officieel voorgesteld. De organisatie van La Grande Boucle heeft een ronde van 3329 kilometer uitgestippeld.

De organisatie pakt in de eerste week uit met een ploegentijdrit op dag drie. In en om Cholet wordt er over een afstand van 35 kilometer in teamverband gestreden. In etappes vijf en zes wordt er eveneens spektakel verwacht. De puncheurs zullen uitkijken naar de nijdige aankomsten heuvelop in Quimper en Mûr-de-Bretagne.

Op zondag 15 juli, ter afsluiting van de eerste Tourweek, staat er een zware kasseienrit op het menu. Na vijftien stroken, waaronder die van Mons-en-Pévèle, hebben de renners 21,7 kilometer aan kasseien gehad.

Na een rustdag in Annecy is het woord aan de klimmers. Drie dagen op rij wordt er in de Alpen gestreden. Er staat onder meer een aankomst op Alpe d'Huez gepland. In de etappe van Annecy naar Le Grand-Bornand moet de karavaan op het plateau des Glières over een twee kilometer lange onverharde weg koersen.

Via Valence, Mende (Montée Laurent Jalabert) en Carcassonne komt de Tour aan in de Pyreneeën, waar de strijd om het geel vermoedelijk wordt beslist. De vier dagen in de Zuid-Franse bergketen begint met een rit over 218 kilometer met finish in Bagnères-de-Luchon. In totaal staan er drie cols op het menu. De daaropvolgende etappe kent eveneens drie beklimmingen, maar deze rit is veel minder lang. Slechts 65 kilometer om precies te zijn. De aankomst bergop (de Col de Portet) liegt er echter niet om. 

Na een rit waar sprintersharten sneller van zullen gaan kloppen wacht er nog een klassieke, zware rit door de Pyreneeën alvorens de tijdritfietsen nogmaals van stal kunnen worden gehaald voor een 31 kilometer lange, heuvelachtige proef tegen de klok. Hierna stapt de karavaan in het vliegtuig voor de traditionele slotrit naar Parijs.

Kijk hier voor het volledige rittenschema en alle bekende details van de Tour van volgend jaar.

La Course is opnieuw voer voor klimmers

De vijfde editie van La Course by Le Tour de France wordt komend jaar op 17 juli georganiseerd. De eendagskoers voor vrouwen valt samen met de tiende etappe van de Tour de France. De rensters krijgen 118 bergachtige kilometers voor de kiezen. De rensters starten aan het befaamde Meer van Annecy in Duingt. Op het parkoers zijn de Col de Romme en de Col de la Colombiere opgenomen. Hierna wordt er afgedaald richting Le Grand-Bornand. Daar weten we wie de opvolger is van Annemiek van Vleuten.

UAE Team Emirates trekt Fabio Aru aan

In 2018 rijdt Fabio Aru niet meer voor Astana. De Italiaan heeft met UAE Team Emirates namelijk een nieuwe werkgever gevonden. Aru tekende voor drie jaar bij de formatie van Carlo Saronni.

Michael Woods blijft ploeg Vaughters trouw

Michael Woods blijft op de loonlijst van de ploeg van Jonathan Vaughters staan. De Canadees, die in 2016 op 29-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de WorldTour bij Cannondale, tekende een tweejarig contract bij de formatie die we volgend jaar kennen als EF Education First. Woods werd onlangs nog zevende in de Vuelta a España.

Ondřej Cink keert terug naar oude liefde

Ondřej Cink heeft na één jaar een einde gemaakt aan zijn carrière als wegwielrenner. De Tsjech mocht langer door bij Bahrain Merida, maar besloot uiteindelijk toch om de wegfiets weer in te ruilen voor de mountainbike. Hij vervolgt zijn loopbaan bij Primaflor-Mondraker-Rotor-Ajram Capital.

Umberto Orsini

Bardiani - CSF blijft actief op de transfermarkt. De jonge Umberto Orsini kwam dit jaar al als stagiair uit voor de Italiaanse wielerploeg. Zijn prestaties waren genoeg om een profcontract te versieren. Orsini komt over van Colpack - Marchiol. Hij is de vijfde aankoop voor Bardiani - CSF na Manuel Senni, Andrea Guardini, Daniel Savini en Giovanni Carboni.

Richie Porte mag weer koersen

Op 9 juli kwam Richie Porte zwaar ten val in de negende rit van de Tour de France. In de afdaling van de Mont du Chat liep de kopman van BMC een gebroken sleutelbeen en een breuk in zijn bekken op. Na maanden van herstel mag hij nu weer beginnen met koersen.

Porte zal in Japan weer zijn eerste meters in het profpeloton maken. In Utsunomiya rijdt hij op zaterdag eerst een criterium. Op zondag rijdt hij er de Japan Cup Cycle Road Race, de traditionele eindejaarskoers in het land van de rijzende zon. 

Jakub Mareczko domineert Tour of Taihu Lake

In de Tour of Taihu Lake heeft Jakub Mareczko zijn zegeteller nog stevig opgekrikt. De Italiaanse sprinter van Wilier Triestina - Selle Italia won maar liefst vijf etappes tijdens de Chinese rittenkoers en pakte en passant het eindklassement mee.

Derde Vélo d'Or voor Froome

Chris Froome is tijdens de presentatie van de Tour de France voor de derde keer in zijn carrière gekroond tot beste wielrenner ter wereld. Hij ontving de Vélo d'Or Mondial uit handen van Bernard Hinault.

MPCC laakt 'onverantwoorde houding' WADA omtrent cortisonen en tramadol

Het WADA geeft geen vrienden gemaakt bij de MPCC. Het wereldantidopingagentschap heeft namelijk laten weten dat het gebruik van tramadol en cortisonen voorlopig niet wordt verboden. De beweging die strijdt voor een geloofwaardige wielersport is het daarmee oneens en noemt de houding van het WADA onverantwoord. "De literatuur en alle experts die wij hebben geraadpleegd, bevestigen dat cortisonen wel prestatiebevorderend zijn", klinkt het. Lees hier meer over dit onderwerp.

Foto's: Cor Vos, Tour de France