Boom: ‘Ik was al maanden bezig met de Vuelta’

Een openhartig interview met Lars Boom in het NRC. "Ik was al maanden bezig met de Vuelta."

Boom: ‘Ik was al maanden bezig met de Vuelta’

Lars Boom liet in de BinckBank Tour eindelijk weer van zich horen. Op knappe wijze hield hij onder anderen Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Tom Dumoulin achter zich in de vijfde etappe naar Sittard-Geleen. Het zorgde voor opluchting en een uiting van zijn frustraties tijdens het juichen.

Boom beleefde namelijk een heel matig voorjaar, waarin hij niet te genieten was. “Ik was erg met mezelf bezig, chagrijnig, want van zo’n rukvoorjaar word je onzeker”, blikte hij terug in een openhartig interview in het NRC. “In de maanden november en december heb ik door het veldrijden veel minder kilometers gemaakt. Normaal werk je dan aan je basisuithouding, maar ik deed veel korte, explosieve trainingen. Dat was een vergissing, vooral van mij. Ik was te enthousiast geworden voor het crossen, maar ik dacht een goed plan te hebben gemaakt. Niet dus.”

In het restant van het jaar maakte hij zich niet geliefder bij de ploeg, want op het NK reed hij de slotkilometers voor eigen glorie, en dus niet voor kopman en topsprinter Dylan Groenewegen. “Misschien had ik bij de teambespreking de avond daarvoor wat duidelijker mijn intenties moeten laten blijken. Het probleem met het wielrennen van tegenwoordig is dat je alles van tevoren moet afspreken.”

Het incident zorgt ervoor dat Boom nu in Groot-Brittannië rijdt en niet in de Ronde van Spanje. Na zijn winst in de BinckBank Tour komt de frustratie van het missen van weer een grote ronde eruit door middel van een fuck you-gebaar. “In mijn hoofd was ik er al maanden mee bezig. Bovendien ben ik kopman, en geen knecht. Je wijkt dan niet zomaar van de uitgezette lijn af. Op dat moment kwam er veel woede uit.”

Foto: Cor Vos