Frank van den Broek verrast met zege in bergrit Ronde van Turkije: 'Weet dat ik een goed sprintje heb tegen klimmers'

Frank van den Broek heeft zijn eerste overwinning in het shirt van Team dsm-firmenich PostNL geboekt.

Broek

De eerste (en enige) écht zware etappe stond op het programma in Turkije. De finish was namelijk getrokken op een klim van 14 kilometer aan 7,1 procent. Een serieuze col dus. Van den Broek reed de hele klim attent van voren, maar de Zuid-Hollander bleef zeer koelbloedig. Uitvallen van onder anderen Harold López en Merhawi Kudus beantwoordde hij in eerste instantie niet.

Hij liet een hoop van het werk over aan onder andere Paul Double. Uiteindelijk kwamen er drie renners samen in de slotkilometer: Double, Van den Broek en Kudus. Die eerste had te veel werk gedaan om nog aanspraak te maken op de dagzege. Op de keitjes in de laatste vijfhonderd meter ging Van den Broek, die best snel is aan de meet, aan.

Succesvolle week

Kudus had ondanks zijn eerdere aanval ook nog iets in de benen en kwam nog dicht, maar kon Van den Broek niet meer bijhalen. Voor Team dsm-firmenich PostNL is het de vierde dagzege deze week. Eerder wonnen Tobias Lund Andresen (2x) en Fabio Jakobsen al. Van den Broek staat nu ook eerste in het algemeen klassement. Er staan nog twee relatief vlakke etappes op het programma, maar op die dagen kunnen nog wel seconden verdiend worden bij bonisprints.

"Het is geweldig", reageerde hij na afloop. "Onze vierde zege deze week. Ik had niet verwacht te winnen, maar de ploeg had veel vertrouwen in me en deed veel werk in het begin. Dat gaf ook mij vertrouwen. Toen we over de top van het steile stuk kwamen, wist ik dat ik een goede kans maakte op de zege. Ik weet dat ik een goed sprintje heb tegen klimmers en mijn tactiek was dan ook om voor mijn sprint te gaan."

Van den Broek leidt het klassement nu met vier seconden voorsprong op Kudus. Met nog twee relatief vlakke dagen voor de boeg. "De volgende twee dagen zijn weer mooie kansen voor onze sprinters. Hopelijk kan ik de trui behouden. Of dat samengaat met onze sprinters? Ik moet gewoon in het peloton eindigen en kan misschien zelfs nog helpen met de lead-out."

Nieuws
  • Cor Vos