Dauphiné: Jakob Fuglsang beste na rit over Mont du Chat

Fuglsang wint de sprint van een elitegroep met Richie Porte en Chris Froome.

Dauphiné: Jakob Fuglsang beste na rit over Mont du Chat
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Richie Porte Richie Porte

In de 147,5 kilometer lange rit naar La Motte - Servolex is Jakob Fuglsang (Astana) als eerste over de meet gekomen. In een etappe met daarin de beklimming van de zware Mont du Chat weet de Deen de sprint te winnen van een elitegroep. Fuglsang rijdt Richie Porte (BMC) en Chris Froome (Team Sky) naar de overige podiumplaatsen. Porte neemt de leiding over van Thomas De Gendt.

Al vanaf de start bij het vogelpark in Villars-les-Dombes regent het aanvallen. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Anthony Turgis (Cofidis), Nils Politt (Katusha Alpecin), Alberto Bettiol (Cannondale - Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data) en Thierry Hupond (Delko Marseille Provence KTM) verzamelen meer dan zeven minuten voorsprong.

De Gendt staat leiderstrui af

Dankzij de werken van BMC en AG2R La Mondiale zijn de zes koplopers binnen schootsafstand als het peloton aan de Mont du Chat begint. In die meute is het vrijwel direct Thomas De Gendt die moet lossen. De geletruidrager verdedigde gisteren zijn leidende positie met verve, maar al in de eerste meters van de beklimming weet de Belg dat hij het geel gaat moeten afstaan. Hij komt uiteindelijk binnen op 8’35” van de ritwinnaar.

Het is ook niet de dag van Sam Oomen. De jonge Nederlandse klimmer, eigenaar van de witte trui van het jongerenklassement, moet de groep met favorieten al vroeg laten gaan. Hij verliest het witte kleinood aan Emanuel Buchmann.

Spervuur

Alejandro Valverde is de eerste klassementsman die de knuppel in het hoenderhok gooit. Het is het startsein voor een hele serie demarrages. De beste aanval komt van Fabio Aru. Op de steile ploert roept hij samen met ploeggenoot Jakob Fuglsang Oliver Naesen als laatste vluchter tot de orde.

Vlak voor de afdaling kan worden aangevat besluit Aru zijn blauwe medestrijder achter te laten. Op de top van de Mont du Chat komt de bekkentrekkende Aru dan ook als eerste boven met een goede vijftien seconden voorsprong op kemphanen Chris Froome en Richie Porte. Aru’s ploegmaat Fuglsang zit nog in het spoor van Froome en Porte als de top wordt gerond.

Froome leidt de afdaling

Het enige dat nog tussen de top en de finish staat is de afdaling. Het is een snelle afzink met diverse bochten. Het is de drievoudige Tourwinnaar die de kop pakt en zich in de diepte stort. Met resultaat, want al na een paar kilometer is Aru er al aan voor de moeite. En Froome besluit hierna vrolijk verder te gaan. 

Porte, Fuglsang en Aru worden flink onder druk gezet door Froome en moeten zelfs een gaatje laten, maar bij het binnenrijden van La Motte - Servolex weten de drie toch weer aan te sluiten. In de laatste kilometer probeert de Deense nummer twee van de Olympische wegrit de groep nog te verrassen, maar het is Froome die hem terughaalt.

Fuglsang wint na spannend slot

In de sprint die volgt wordt Richie Porte licht de pas afgesneden door Froome. Hier weet Jabob Fuglsang uiteindelijk optimaal van te profiteren. Hij wint de rit met een paar centimeter voorsprong op Porte. Het is de eerste overwinning in vijf jaar.

Achter de groep met Porte, die aan het eind van de dag werd gehuldigd als nieuwe leider, komt Alejandro Valverde op 50 seconden als eerste binnen van een clubje achtervolgers. 

Morgen gaat de Dauphiné verder met een rit van Aosta naar de mythische Alpe d'Huez. In plaats van de klim met de 21 bochten wordt echter op de Col de Sarenne gereden voor de renners de laatste kilometers afleggen op weg naar het bekende skioord.

Foto: Cor Vos