Sevilla: 'Operación Puerto heeft van mij een gelukkig mens gemaakt'

Oscar Sevilla koerst nog altijd. De 40-jarige Spanjaard doet mee aan de Vuelta a San Juan en werd in de eerste etappe ze...

Sevilla: 'Operación Puerto heeft van mij een gelukkig mens gemaakt'

Oscar Sevilla koerst nog altijd. De 40-jarige Spanjaard doet mee aan de Vuelta a San Juan en werd in de eerste etappe zelfs tiende.

Het is een tijdje geleden dat de doorsnee wielerliefhebber iets gehoord heeft van El Niño ('Het Kind', refererend aan zijn babyface). In 2006 reed de Spanjaard, in 2001 tweede in de Vuelta a España, voor T-Mobile. Eind juni vond Operación Puerto plaats, waarbij de Spaanse politie invallen deed bij dokter Eufemiano Fuentes. De wielerwereld stond op zijn kop door de lijsten met cliënten van de Spaanse dopingdokter.

"Als Operación Puerto niet had plaatsgevonden zat ik waarschijnlijk nog in Europa", zegt Sevilla tegen Cyclingnews. "Dan had ik veel meer geld, was ik misschien beroemd, maar was ik nooit zo blij geweest als nu. Eerlijk, Operación Puerto heeft van mij een gelukkig mens gemaakt."

Zuid-Amerikaanse liefde

Dat de Spaanse klimmer in San Juan aan de start staat, is niet geheel een verrassing te noemen. Nadat de Spanjaard via Relax-GAM eind 2007 het Europese wielerpeloton verliet, maakte hij in Colombia zijn rentree op de fiets. Via Gobernación de Antioquia - waar hij onder anderen met Sergio Henao reed - kwam hij terug. Vervolgens reed hij voor EPM-Une, een van de belangrijkste Colombiaanse ploegen. Sevilla won drie keer de Ronde van Colombia. Hij won meer dan twee keer zoveel koersen als ieder andere Spaanse renner in 2016.

Dit jaar rijdt hij voor Medellín-Inder en start hij tussen de Europeanen in San Juan. In 2008 reed Sevilla voor het eerst de Ronde van Colombia, hij werd verliefd op een van de podiummeisjes. "Ik probeerde professioneel bezig te zijn, maar ik werd gek", vertelt de Spanjaard. Hij wilde etappes winnen om maar op het podium te staan. "Om haar te veroveren", lacht de klimmer.

"Colombia is geweldig voor me", zegt Sevilla. "Ik ontmoette mijn vrouw hier, we hebben samen twee dochters. Het beste dat me overkwam in mijn leven. Alsof het lot me hier bracht."

Operación Puerto

De inval bij Eufemiano Fuentes zorgde ervoor dat T-Mobile de Spanjaard op straat zette. Er werd geen rechtszaak tegen hem aangespannen. "Ik had het zwaar in die tijd", zegt Sevilla. "Het was moeilijk om diegenen die ik lief had het moeilijk te zien hebben. Mijn moeder bijvoorbeeld. Je voelde je weerloos, want niemand kon zichzelf verdedigen. Er was niet eens een rechtszaak waarin je jouw woord kon doen."

Maar de 40-jarige renner is blij dat het allemaal gebeurd is. "Want ik heb die moeilijke momenten overwonnen. Ik doe nog steeds waar ik van hou. Ik heb een nieuw leven en ben blijer dan ik voorheen was." Sevilla vertelt dat dit komt door zijn nieuwe liefde en Colombia. "In Europa waarderen we soms niet wat we hebben."

Vijanden

Of Sevilla het opnieuw zou aanpakken zoals in het begin van de 21ste eeuw? "Ik ben me ervan bewust dat ik vijanden heb, zoals iedereen die gepakt is", vertelt hij. "Maar ik geloof dat meer mensen mij hebben vergeven dan niet. Iedereen die mij leert kennen als persoon, die kent mij als goede vader, man en vriend."

Hij vindt dat sommigen hem hebben bekritiseerd zonder hem te kennen. "Maar dat is prima. Ik waardeer de mensen die mij waarderen en respecteer hen die me niet waarderen. Ik wil niet met hen in discussie gaan, dat was vroeger anders. Als ik de kans had om alles opnieuw te doen, zou ik het doen. Met de goede, en slechte dingen."

Foto's: Cor Vos