Izagirre: "Ik was niet gegaan als Movistar nee had gezegd"

Ion Izagirre maakt de komende winter de overstap naar Bahrain-Merida. De Spanjaard had nog een contract bij Movistar, ma...

Izagirre: "Ik was niet gegaan als Movistar nee had gezegd"
  • Ion Izagirre Ion Izagirre

Een van de meest opvallende transfers dit jaar is die van Ion Izagirre naar Bahrain-Merida. De Spanjaard, die dit jaar een etappe in de Tour de France won, had nog een doorlopend contract bij Movistar, maar koos voor een vervolgstap in zijn loopbaan. "Ik ga hier de vrijheid krijgen om een leider te zijn."

"Ik was niet van plan om te veranderen, omdat ik nog een jaar te gaan had bij Movistar", legt de voormalig Spaans kampioen uit aan Cyclingnews. "Maar toen zei Bahrain-Merida dat ze geïnteresseerd in me waren en ik vond hun plannen interessant. Ze lieten zien dat ze in me geloven. Ik wilde niet slecht eindigen bij Movistar, dus als ze hadden gezegd: 'we laten je niet gaan', dan was ik niet gegaan. We hebben over de overgang gesproken met Movistar, Bahrain, mijn manager en uiteindelijk kwamen we tot een overeenkomst. Ik geloof dat ze me hebben aangetrokken voor mijn afgelopen jaar, mijn kwaliteiten en de toekomst die voor me ligt."

Toch zijn er ook andere redenen voor de overstap te bedenken. Het feit dat Izagirre een hoop WorldTour-punten bijeen heeft gereden afgelopen jaar bijvoorbeeld. Zelf erkent de Bask dat de punten ook een rol speelde in de transfer. "Natuurlijk hadden ze ook WorldTour-punten nodig. Om een WorldTour-team te worden heb je nu eenmaal punten nodig. In het voetbal zijn de punten niet gecommercialiseerd, maar in het wielrennen hebben we wel zo'n systeem. Laten we zeggen dat het hele pakket mooi samenkwam."

Foto: Cor Vos