Lutsenko sprint in leiderstrui naar ritzege Tour of Hainan

De voorlaatste etappe van de Tour of Hainan was spek naar de bek van Alexey Lutsenko. De Kazach won de groepssprint in Q...

Lutsenko sprint in leiderstrui naar ritzege Tour of Hainan
  • Afbeelding van Alexey Lutsenko Alexey Lutsenko

De voorlaatste etappe van de Tour of Hainan was spek naar de bek van Alexey Lutsenko. De Kazach won de groepssprint in Qiongzhong.

Nadat de Duitse sprinter Max Walscheid van Giant-Alpecin gisteren zijn vierde ritzege boekte, stond vanochtend Nederlandse tijd de voorlaatste etappe van de Tour of Hainan op het programma. Een bijna 170 kilometer lange, redelijk heuvelachtige etappe met een vlakke aankomst.

Nico Brüngger, een Zwitserse renner van Team Roth, reed met acht andere vluchters de hele dag vooruit. De Zwitser besloot solo te gaan, op het moment dat de groep al dacht dat het een verloren zaak was. Brüngger kon echter ook geen wonderen verrichten.

Uitgedunde groep

De meters bergop in het parkoers zorgden ervoor dat een aantal sprinters de voorste groep moesten laten gaan. Onder andere viervoudig ritwinnaar Walscheid was er niet meer bij. Met Simone Ponzi, Andrea Pasqualon en Rafael Andriato zaten er nog een aantal snelle renners in de uitgedunde kopgroep.

Klassementsleider Alexey Lutsenko wilde zich ook mengen in de sprint. Hij liet twee knechten van Astana het werk opknappen in de slotkilometers. Dmitriy Gruzdev trok uiteindelijk de sprint aan voor zijn landgenoot Lutsenko. Die ging de sprint van kop af aan. Andriato leek er overheen te komen, maar kon niet verder komen dan het achterwiel van de Kazach.

Het was de derde seizoenszege van Alexey Lutsenko. De Kazach won eerder de Tour of Almaty. In maart pakte hij met een indrukwekkende solo de ritzege in Salon-de-Provence, in de vijfde etappe van Parijs-Nice. Waarschijnlijk komt er morgen met de eindzege in de Tour of Hainan een vierde seizoenszege bij voor de Kazach.

Foto: Cor Vos