Froome: 'Ik had geen idee dat Wiggins pollenallergie had'

Nog maar eens een aflevering in de soap rond het Britse wielrennen. Chris Froome wist niets af van de pollenallergie van...

Froome: 'Ik had geen idee dat Wiggins pollenallergie had'
  • Chris Froome Chris Froome

Nog maar eens een aflevering in de soap rond het Britse wielrennen. Chris Froome wist niets af van de pollenallergie van Bradley Wiggins.

Dat vertelde hij eerder deze week tegen Cyclingnews. "Ik wist wel dat hij astma had. Maar van zijn pollenallergie wist ik niets af", zo zegt de drievoudig Tourwinnaar. Vlak voor de Tour de France van 2012 gebruikte Wiggo zware medicijnen om te voorkomen dat hij last van zijn pollenallergie kreeg. Daarbij maakte hij gebruik van een veelbesproken TUE (Therapeutic Use Exemption).

"Het was een verrassing voor mij", aldus Froome. "Het was voor het eerst dat ik van zijn pollenallergie hoorde. Er blijven vragen over de symptomen. Daarnaast zijn de keuze voor de behandeling en het prestatiebevorderende effect ook een grijs gebied." Maar de Brit wil niet aan verdachtmakingen doen.

Zonde voor de sport

"Zonder dat ik weet wat hij mankeerde, kan ik onmogelijk zeggen of Bradley in een grijs gebied handelde." Froome vindt het zonde over deze zaken te moeten praten. "Het is enorm zonde voor de sport als er opnieuw alleen maar wordt gediscussieerd over de geldigheid van een Tour-zege."

Hij wil dat het onderzoek van het UKAD naar British Cycling en Team Sky zo snel mogelijk eindigt. "Ik kijk er, net als veel van mijn ploeggenoten, naar uit. Dan kunnen we de focus verleggen naar het seizoen 2017." De Russische hackersgroep gooide ook de TUE-gegevens van Froome zelf op straat. De winnaar van de afgelopen twee Tours is echter altijd in de media uitgesproken geweest over zijn gebruik van twee TUE's.

Foto: Cor Vos