Chris Froome over kritiek op Tadej Pogacar: 'Die negativiteit komt op natuurlijke wijze als je zo dominant wordt'

De 39-jarige Chris Froome heeft het wielrennen zien veranderen door de jaren heen, met Tadej Pogacar voorop. 

Chris Froome over Tadej Pogacar

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome rijdt deze week in de rondte in de Gree-Tour of Guangxi. De 39-jarige Brit sluit daar zijn vierde seizoen bij Israel-Premier Tech af. Met WielerFlits sprak hij ter plekke over het huidige wielrennen, met Tadej Pogacar voorop.

'Nog altijd veel plezier'

Froome zelf is uiteraard niet meer de renner van weleer. De 39-jarige vedette beseft dat maar al te goed. "Ik kijk niet meer naar resultaten, nee", geeft hij aan. "Maar ik ben nog zeer gemotiveerd om te koersen en heb nog altijd veel plezier op de fiets.

"Ik ben zeker dit seizoen op plaatsen geweest waar ik nog nooit had gekoerst", gaat de winnaar van alle drie de grote rondes verder. "Denk aan Rwanda, Roemenië en nu dus Guangxi."

In die wedstrijden werkt Froome regelmatig met jonge renners. "Ik voel veel respect van die jongens in de ploeg. Ik hou er van om met die jongens te werken en om alle ervaringen van mijn loopbaan met hen te delen", doelt de Brit op onder meer landgenoot Joe Blackmore - winnaar van de meest recente Tour de l'Avenir.

Evolutie van de sport

Dat Froome de aansluiting met de top heeft verloren heeft met meerdere zaken te maken. Allereerst natuurlijk zijn vreselijke valpartij in het Critérium du Dauphiné van 2019, maar ook zijn leeftijd speelt hem parten. Maar volgens Froome zelf zorgt vooral de evolutie van de sport ervoor dat hij niet meer meedoet om de prijzen op het hoogste niveau.

"Het wielrennen is veel veranderd door de jaren heen", geeft de oud-kopman van Team Sky (en INEOS) aan. "De nieuwe voedingsstrategieën en de omkadering zijn daar een groot deel van geweest. Die dingen evalueren gewoon. Het is super interessant om te zien waar de sport de komende tijd heen gaat.

Tadej Pogacar staat natuurlijk voorop in de evolutie van het wielrennen. De Sloveen verandert alles wat hij aanraakt in goud (of in de regenboogkleuren), vooral dit jaar. Maar net als in de tijd dat Froome zelf aan de top stond, krijgt ook Pogacar heden ten dagen te maken me veel kritiek.

"Die negativiteit komt eigenlijk op natuurlijke wijze als je zo dominant wordt", spreekt Froome uit ervaring. "Anderzijds vond ik mijn eigen dominantie heel anders. Ik was vooral dominant in de grote rondes, maar hij doet dat in elke wedstrijd waar hij heen gaat."

"Of het nu in de voorjaarsklassiekers, de Italiaanse korsen of de grote rondeis is. Het seizoen dat Pogacar heeft gehad, is absoluut ongelofelijk", besluit Froome zijn lovende betoog over de 26-jarige veelvraat.