Van der Breggen als laatste van start in Europese vrouwentijdrit

Anna van der Breggen gaat later vandaag als laatste vrouw van start in de tijdrit op het Europees Kampioenschap in het F...

Van der Breggen als laatste van start in Europese vrouwentijdrit

Anna van der Breggen gaat later vandaag als laatste vrouw van start in de tijdrit op het Europees Kampioenschap in het Franse Plumelec.

Na de openingsdag van de Europese Kampioenschappen gisteren is het vandaag tijd voor de zwaargewichten. In het onderdeel tijdrit staan vandaag de vrouwen en de mannen aan de start. De vrouwen leggen net als de junioren- en beloften mannen een klokproef van 25,4 kilometer af. De mannen rijden iets minder dan 45 kilometer.

Bij de vrouwen is er nog een speciaal tintje aan het Europees kampioenschap: de vrouwen beloften en vrouwen elite rijden samen. In de wegwedstrijd rijden de rensters in hetzelfde peloton, in de tijdrit gaan ze om en om van start.

Nederlanders laat

En op de Nederlandse rensters is het lang wachten. Om half elf vertrekt de Oekraïense Olga Shekel als eerste renster. Iedere minuut volgt een nieuwe vrouw op het startpodium. Riejanne Markus is om 10.54u de eerste Nederlandse aan het vertrek. Zij rijdt mee in de beloftencategorie.

De andere drie Nederlandse dames starten bij de laatste zeven vrouwen. Ellen van Dijk trapt om kwart over elf af voor haar revanche op de Olympische Spelen. Daar liep ze een medaille mis door een knullige valpartij in de berm. Aafke Soet zal als op twee na laatste belofte een minuut na Van Dijk starten.

Anna van der Breggen sluit de rij. Voor haar starten bij de vrouwen elite nog Mieke Kröger en Olga Zabelinskaya. De medaille die Van Dijk op de Olympische Spelen misliep, was voor Van der Breggen.

Klik hier voor de volledige startvolgorde.

Foto: Cor Vos