Vuelta: Frank beschikt over beste klauterbenen op loodzware slotklim

Mathias Frank won de zeventiende etappe van de Vuelta. Op de moordende slotklim bleef hij Leopold König en Robert Gesink...

Vuelta: Frank beschikt over beste klauterbenen op loodzware slotklim
  • Mathias Frank Mathias Frank
  • Robert Gesink Robert Gesink

Mathias Frank won de zeventiende etappe van de Vuelta. Op de moordende slotklim bleef hij Leopold König en Robert Gesink voor.

Het was daags na de rustdag weer de gewone gang van zaken in de Vuelta: een lange, warme, slopende etappe met spektakel op het einde. De streep was gelegd even buiten Llucena, op een klim genaamd Camins del Penyagolosa. Stroken tot 22% waren de normaalste zaak van de wereld op die beklimming.

Nairo Quintana kwam als leider uit de rustdag. De Colombiaan van Movistar had in de etappe naar Sallent de Gállego zijn slag geslagen en had een geruststellende voorsprong van ruim drie en een halve minuut op Chris Froome. De strijd om de podiumplaatsen lag wel nog open. Alberto Contador volgde op maar vijf seconden van nummer drie Esteban Chaves.

Kansen

En zoals het een ploeg van de klassementsleider betaamt, had Movistar baat bij een grote groep vluchters. De Spaanse armada liet dan ook iedere grote groep voorsprong pakken, maar andere ploegen zagen dat niet altijd zitten. Daardoor kwam er pas na een klein uur een groep aanvallers weg.

En dat was een grote. 27 renners zaten erin, waaronder Robert Gesink - winnaar op de Aubisque - en Leopold König. Maxime Bouet wilde ook in de vlucht zitten, maar had zich laten vangen. De Fransman van Etixx-Quick Step, tweede in Bilbao achter Jens Keukeleire, maakte solo de oversteek.

Op zeventig kilometer van de streep zette BMC zich op kop van het peloton. Het gat van zeven minuten werd echter niet rap kleiner. De kans dat de vluchters vooruit zouden blijven werd alsmaar groter. Op dertig kilometer van de streep begonnen de eerste schermutselingen vooraan. Dario Cataldo en Mathias Frank konden even weg rijden van de rest.

Een halve minuut voorsprong fietste het Italiaans-Zwitserse kopduo bij elkaar. Bram Tankink, aanwezig in de kopgroep om Gesink te helpen, moest nog voor de slotklim afhaken na lang werk. König had Michal Golas in steun; de Pool reed zich leeg tot de voet van de slotklim, waardoor de achtervolgende groep twintig seconden achterstand had op de twee vooraan.

Spaanse muur

Een traditionele Spaanse slotklim in de orde van Mirador de Ézaro en Valdepeñas de Jaén wachtte op de renners. Met het verschil dat deze geen kilometer, geen twee kilometer, maar vier kilometer lang was. Gesink nam meteen de kop in de achtervolgende groep. Toch was het een kwestie van timen, zoals vaker in Spanje.

Het peloton begon in spectaculaire vaart aan de slotklim. Velen hadden zich dan al laten lossen. Frank probeerde weg te rijden bij Cataldo en had dan het steilste gedeelte nog voor de boeg. José Herrada vond het daarachter tijd om op te schakelen. De Spanjaard van Movistar kreeg snel in de gaten dat het heel zwaar was. De Zwitserse koploper werd kleiner en kleiner.

Gesink schroefde inmiddels zijn tempo nog eens op. Hij kreeg Cataldo in het vizier en daarmee ook Frank. Ook König kwam opzetten. De Zwitser van IAM Cycling bleef stoïcijns op kop rijden. De tien seconden die Frank scheidden van Gesink en König bleken voldoende. Hij boekte de mooiste zege uit zijn loopbaan.

Contador was de eerste favoriet die aanviel. Chaves en Quintana counterden. De rode trui bleef doorrijden, Froome reed kort achter de drie. De Brit sloot even later aan, waarna Chaves versnelde. De vier kwamen echter in dezelfde tijd over de streep.