Vuelta: de etappe van vandaag (zaterdag 20 augustus)

De 71e Ronde van Spanje gaat vanavond van start. Dat gebeurt met een ploegentijdrit. Wieler Revue blikt vooruit op deze...
Vuelta: de etappe van vandaag (zaterdag 20 augustus)

De 71e Vuelta a España gaat vanavond van start. Dat gebeurt met een ploegentijdrit. Wieler Revue blikt vooruit op deze ploegenproef.

 Geoliede machine

Datum: Zaterdag 20 augustusStart: Ourense, Balneario LaiasFinish: Parque Náutico de Castrelo de MiñoType: PloegentijdritFavorieten: BMC, Team Sky, Movistar

Ploegentijdrit Vuelta

Parkoers

Voor het zesde jaar op rij start de Vuelta met een ploegentijdrit. Vorig jaar was er nog veel commentaar op het parkoers, toen de renners over houten vlonders en zanderige paden werden gestuurd. De organisatie besloot daarom de tijdsverschillen te schrappen. En dus deden teams als Sky en Movistar het rustig aan. Dit jaar moeten ze wel volle bak, willen ze geen grote tijdsverschillen aanhun broek krijgen.

In tegenstelling tot 2015, toen de ploegentijdrit slechts 7,4 kilometer bedroeg, moeten de renners nu 29,4 kilometer afleggen. Grote favoriet is weer BMC. Zij wonnen vorig jaar én zijn regerend wereldkampioen ploegentijdrit. Met het WK in aantocht, dat over twee maanden in Qatar begint, is dit een goede testmeting voor alle teams. Dark horse? LottoNL-Jumbo. De Nederlandse formatie laat in individuele tijdritten zien grote stappen in het rijden tegen de klok te hebben gemaakt. Hebben ze dat ook als ploeg gedaan?

Streek

De Vuelta start dit jaar Ourense, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van Spanje. De oude wijk van Ourense is gebouwd rond de bekende warmwaterbron, de Fonte as Burgas. Nog steeds spuit het water met een temperatuur van 65 graden uit drie fonteinen. Ourense is de geboortegrond van Fidel Castro’s familie en van de zanger Julio Iglesias. De startstreep is gelegd bij het Laias Health Resort.

Vanaf daar rijden de renners bijna 30 kilometer richting Castrelo de Miño. Nog niet eerder finishte de Ronde van Spanje in dit westelijke dorpje. De regio Galicië, waar Castrelo de Miño deel van uit maakt, staat bekend om zijn Ribeiro-wijnen – een droge witte en portachtige rode. Voor wie houdt van watersporten, kan zijn lol op aan de rivier de Miño en het stuwmeer. Maar de renners zullen daar weinig aandacht voor hebben.

Laatste nieuws