TOUR: Zakarin klimt naar ritzege op Finhaut-Emosson

Ilnur Zakarin heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Rus van Katusha kwam op de slotklim naar Fi...

TOUR: Zakarin klimt naar ritzege op Finhaut-Emosson
  • Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Ilnur Zakarin heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Rus van Katusha reed op de slotklim naar Finhaut-Emosson weg bij zijn vluchtgenoot Jarlinson Pantano en kwam solo over de eindstreep. Chris Froome verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Pantano en Zakarin maakten deel uit van een omvangrijke kopgroep, die na één uur koers was weggereden uit het peloton. Ook wereldkampioen Peter Sagan zat daar aanvankelijk bij, maar de Slowaak liet zich nadat hij zijn groene puntentrui bij de tussensprint definitief veilig had gesteld, terugzakken in het peloton.

In de afdaling van de Col du Forclaz, de voorlaatste beklimming van de dag, ging Pantano er samen met bolletjestruidrager Rafal Majka vandoor. Het tweetal dat in de etappe naar Culoz samen om de ritzege mocht strijden, kreeg echter al snel gezelschap van Zakarin, die met nog zes kilometer te gaan demarreerde. Aanvankelijk kon Pantano nog aanklapen, maar even later was het gedaan voor de Colombiaan.

Mollema verliest tijd

In de favorietengroep bleef het lang rustig. Alejandro Valverde opende de debatten, maar de Spanjaard kwam niet weg en moest even later zelfs lossen. De eerste echte versnelling kwam van Richie Porte, die alleen nog gezelschap kreeg van geletruidrager Froome. Voor Bauke Mollema ging het op dat moment te hard. De kopman van Trek-Segafredo moet passen, verloor tijd, maar behield toch zijn tweede plek in het algemeen klassement.