TOUR: Renner van de dag (Michael Mørkøv)

Michael Mørkøv kwam in de eerste etappe hard in aanraking met het asfalt, maar van opgeven wil de Deen voorlopig nog nie...
TOUR: Renner van de dag (Michael Mørkøv)

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Michael Mørkøv. 

De renner van Katusha behoort de laatste twee dagen steevast tot de renners die helemaal achterin in het peloton rijden, terwijl het juist de bedoeling was dat hij mee zou gaan als sprintknecht van Alexander Kristoff. Maar de Deen kwam in de eerste etappe hard in aanraking met een toeschouwer waardoor hij lelijk ten val kwam. Breuken liep hij er niet bij op, maar dat zijn lichaam een opdoffer heeft gehad bewezen zijn resultaten in de dagen nadien.

Niet gek ook, want door de val van Mørkøv brak zelfs zijn fiets en was hij 's avonds niet in staat om fatsoenlijk te lopen. Toch ging hij de dag erna van start. Als een na laatste, alleen de Ier en eveneens gehavende Sam Bennett was nog later, kwam hij over de finish gebold in Cherbourg-en-Contentin. In de wandeletappe van gisteren werd Mørkøv opgeslokt door de bezemwagen. De 31-jarige (ex)-baanwielrenner finishte op 8 minuten en 44 seconden van winnaar Mark Cavendish als nummer laatst.

Michael Mørkøv is geen typische wegwielrenner, want in de eerste jaren van zijn carrière was hij voornamelijk actief op de baan. Vooral op het onderdeel Madison blonk Mørkøv meer dan eens uit. In 2009 werd hij, samen met zijn maatje Alex Rasmussen, wereldkampioen op die discipline. Daarnaast veroverde Mørkøv op de Olympische Spelen in Beijing een zilveren medaille bij de ploegenachtervolging. In 2015 was hij, samen met Iljo Keisse, nog de beste in de Zesdaagse van Gent.

Op voorspraak van Kristoff

2009 was, naast zijn wereldtitel op de baan, sowieso een mooi jaar voor Mørkøv. Hij tekende dat jaar namelijk ook zijn contract bij Team Saxo-Bank. Tot 2013 moest hij echter wachten tot hij zijn eerste profzege op de weg kon vieren. Wel mocht hij dat jaar direct een kampioenstrui verwelkomen, want hij sprintte naar de winst op het Deens kampioenschap.

Door zijn ervaring op de baan werd vrij snel duidelijk dat Mørkøv rap is als de finish in zicht komt. Dat etaleerde hij bijvoorbeeld in de zesde etappe van de Ronde van Spanje van 2013. In die rit werd Tony Martin nog nipt teruggepakt na een immens lange solo en kon Mørkøv dus zijn snelle benen laten zien. Dat deed hij met verve, want hij verwees Ariel Richeze en Fabian Cancellara naar plek twee en drie.

Mørkøv is dus in staat om zelf sprints te winnen in grote ronden, maar sinds dit jaar heeft hij zijn ware roeping gevonden. Hij maakt deel uit van de rode trein van Katusha. Op voorspraak van kopman Alexander Kristoff maakte de hardrijder de overstap van Tinkoff naar het Russische team. Onder meer om een extra mannetje te hebben in de sprinttrein voor de Tour de France, maar door zijn valpartij heeft hij nog weinig kunnen uitrichten voor de Noor in deze Tour. Het mag een wonder heten mocht Mørkøv zijn werk nog kunnen doen de komende weken, maar van opgeven wil hij voorlopig nog niet weten.

Michael Mørkøv (Katusha)Tour-deelnames: 3de Tour-dagzege: 0Tour-eindklassering: 93ste (2012)Tour-feit: Droeg in 2012 vijf dagen de bollentrui

 

 

 

  • Michael Mørkøv

Laatste nieuws