Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de 198 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Edward Theuns.
Het lijkt er sterk op dat de renners vandaag in de langste etappe van de Tour de France gaan sprinten in Angers. Dan denk je al gauw aan een rijtje grote namen. Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish, Peter Sagan en Alexander Kristoff worden bij de wedkantoren het slechtst uitbetaald. Iemand die zaterdag vijfde werd en in de luwte kan werken aan zijn sprintsnelheid? Dat is Edward Theuns. Met de machtssprint die zich vandaag gaat ontplooien, kan de Vlaming wel eens een man zijn om op te letten.
Gestage groei
Edward Theuns reed sinds 2010, aan het begin van dat jaar was hij nog maar 18 jaar, bij de beloften. In dat seizoen pakte de Vlaming meteen een ritzege in de Tryptique des Monts et Châteaux, een belangrijke Belgische beloftenkoers. Daarna duurde het tot eind 2012 vooraleer Theuns nog iets moois liet zien: in Parijs-Tours voor de beloften werd hij achtste.
Een jaar later liet Theuns zich vooral zien als een heel aanvallende renner. Het leverde hem onder meer een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op. Ook won hij de bergtrui in de Giro della Regione Friuli. Toen hij op de nationale kampioenschappen voor beloften zowel in de tijdrit als de wegrit bij de beste tien reed, was het contract voor Topsport Vlaanderen-Baloise voor 2014 en 2015 een feit.
Snelle switch
Daar gooide Theuns de boel om. De ploegleiding zag samen met de Vlaming al snel dat hij enorm rap was aan de streep. Met Tom van Asbroeck en Kenneth Vanbilsen had de ploeg dat jaar nog meer sprinttroeven. Topsport Vlaanderen-Baloise wilde de individuele Europe Tour-ranking winnen en bouwde aan een sprinttrein. Maar af en toe kon Theuns ook zijn eigen kans gaan. Dat leverde hem in de Handzame Classic een derde plaats op.
Later in 2014 liet Theuns zien een geaccidenteerd parkoers prima aan te kunnen. In de Grand Prix Stad Zottegem kwam hij voorop te zitten met Zico Waeytens en Tim de Troyer. Theuns maakte het ploegenspel goed af. Het zou een opmaat worden naar een geweldig 2015, waarin de Vlaming zou jagen op een contract in de World Tour. In februari pakte Theuns maar liefst acht top tien klasseringen. Ook werd hij veertiende in zowel de Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne.
Daarna kwam de sprintsnelheid van Theuns echt op gang. In de Ronde van Drenthe won hij in een klein groepje met onder meer Lindeman, in Dwars door Vlaanderen kon ploegmaat Jelle Wallays van zijn aanwezigheid in de kopgroep profiteren. Hij zette onder meer wereldkampioen Kwiatkowski een hak. Na een tweede plaats in de Scheldeprijs achter Alexander Kristoff werd het in Duinkerken weer tijd om te winnen. In de slotrit versloeg hij Bryan Coquard.
2015 werd een jaar waarin Theuns nog één keer zou winnen, in de Tour de l'Eurométropole. In het gehele jaar reed de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise liefst 38 keer bij de beste tien. Hij ging zijn landgenoot Jasper Stuyven bij Trek-Segafredo vergezellen en de gestage groei die zich vanaf het begin optekende, zette zich door bij de World Tour-formatie.
De dit jaar 25 jaar geworden renner pakte in het openingsweekend in Vlaanderen twee achtste plaatsen en zag ploegmaat Stuyven winnen in Kuurne-Brussel-Kuurne. In Parijs-Nice greep hij in Romans-sur-Isère met een late uitval bijna een ritzege, maar kon Bouhanni hem nog bijhalen. Na opnieuw een resem top vijf plaatsen was het in de Ronde van België voor het eerst dit seizoen raak voor Theuns: op de Wandelaar in Knokke-Heist kon hij de concurrentie in de klassieke sprint bergop aan de boulevard afhouden.