Giro: Foliforov wint klimtijdrit, Kruijswijk loopt uit op concurrentie

Giro: Foliforov wint klimtijdrit, Kruijswijk loopt uit op concurrentie

Alexander Foliforov was vandaag de sterkste in de klimtijdrit van de Giro d'Italia. Op de flanken van de Seiseralm was de Rus van Gazprom-RusVelo degene die met een tijd van 28'39" het minst lang over de tien kilometer en achthonderd meter lange chronoproef deed. Kruijswijk bouwt zijn voorsprong enorm uit en blijft de leider in de Giro d'Italia en mag ook na de rustdag van morgen de roze trui dragen.

Een eerste richttijd werd er gezet door de Rus Alexey Rybalkin. De klimmer van Gazprom-RusVelo klokte 30'36". Na een uur in de hot seat kon de Rus plaats maken voor de Amerikaan Ian Boswell van Team Sky. Die deed op zijn beurt tweeëndertig seconden minder over de beklimming.

Gazprom-RusVelo kon snel de leiding weer overnemen, door Alexander Foliforov. De Russische pocketklimmer reed een geweldige beklimming en eindigde in een tijd van 28 minuten en 39 seconden. Stuk voor stuk beten erkende klimmers zich stuk op de tijd van de Rus. Nieve, Pozzovivo, Scarponi en anderen: Foliforov was stilaan de verrassing van de dag aan het worden.

De top tien was intussen gestart. Op het eerste tussenpunt gaf Nibali achttien seconden toe op Valverde. Kruijswijk was een halve minuut sneller dan zijn Italiaanse tegenstrever. Zakarin, die bij het eerste tussenpunt de snelste was totdat Kruijswijk daar langskwam, beet ook zijn tanden stuk op de tijd van Foliforov aan de streep.

Ook Uran, Majka, Amador, Valverde, Chaves en Nibali was hetzelfde lot beschoren als Zakarin: Foliforov was voorlopig de snelste. Als klap op de vuurpijl kreeg Nibali nog af te rekenen met materiaalpech. De enige die de ritzege nog van de Rus kon afpakken was Kruijswijk. Dat deed Kruijswijk niet. 16 honderdsten kwam de Nuenense klimmer tekort.