Giro: Primoz Roglic met de zege aan de haal in verregende tijdrit

Giro: Primoz Roglic met de zege aan de haal in verregende tijdrit
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Nadat hij tweede werd in Apeldoorn heeft Primoz Roglic nu wel de grote tijdrit gewonnen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo reed vroeg in de wedstrijd, waardoor hij in het voordeel was omdat het toen nog droog was. Matthias Brändle en Vegard Stake Laengen werden respectievelijk tweede en derde. De roze trui Gianluca Brambilla blijft met één seconde zijn teamgenoot Bob Jungels voor. 

Even over halfeen was het de Chinees van Giant-Alpecin, Cheng Ji, die als eerste van het startpodium rolde. De eerste tijd werd gezet door Matthias Brändle. De Oostenrijker deed 51 minuten en 55 seconden over de meer dan veertig kilometer lange tijdrit. Lang kon de renner van IAM Cycling echter niet genieten van de plek in de hot seat, want Primoz Roglic dook tien seconden onder de eerste tijd.

Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd, want het weer zou een belangrijkere rol gaan spelen, de regen kwam namelijk met bakken uit de hemel in Toscane. Bob Jungels was met een sterke tijdrit bezig, maar ook de Luxemburger kwam niet in de buurt van de tijd van Roglic. Tom Dumoulin was toen al zo goed als uitgeschakeld voor de zege. De topfavoriet moest bijna twee minuten toegeven op de uiteindelijke winnaar.

Van de klassementsmannen waren Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde de besten. Ilnur Zakarin leek ook op weg naar een goede tijd en misschien zelfs de roze trui, maar de Rus kwam ten val op het spekgladde parkoers. Vervolgens moest hij zijn fiets wisselen en in de laatste bocht van het parkoers kwam hij wederom ten val. Kruijswijk zakt een plaatsje naar de vierde plek. Achter Brambilla, Jungels en Andrey Amador.