HomeNieuwsVoorbeschouwing Parijs-Roubaix: Van Michael Gogle tot Carrefour de l'Arbre

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix: Van Michael Gogle tot Carrefour de l’Arbre

De koers van de vreugde en wanhoop

Aanstaande zondag staat alweer het derde monument van dit seizoen op het programma: Parijs-Roubaix! Het is dé koers waar wanhoop en vreugde tot in het extreme bij elkaar komen. Het ene moment kan de renner in eerste positie liggen en een seconde later kan het zomaar voorbij zijn door een lekke band op één van de kasseistroken die zich al na een kleine 100 kilometer aandienen. Wachten op een nieuw wiel in Roubaix kan iets langer duren dan in een normale koers. Roubaix is ook de koers waar de laatste kans zich aandient voor vele renners die in het voorjaar nog met lege handen staan. Mocht Niki Terpstra of Lars Boom winnen, om maar even een tikkeltje chauvinistisch te zijn, dan is hun hele voorjaarscampagne meer dan geslaagd en zijn alle pechmomenten snel vergeten. Ook voor Etixx-Quick Step en Astana zou dit mooi zijn.

De bijnaam ‘Hel van het Noorden’ werd vlak na de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gebruikt toen een journalist zo onder de indruk was van het totaal vernietigde landschap van Noord-Frankrijk. Anno 2016 heeft Parijs-Roubaix nog steeds de bijnaam ‘Hel van het Noorden’. De bijnaam is tijdloos geworden, omdat het parkoers zorgt voor een natuurlijk schifting van het peloton waardoor het al snel een man tegen man gevecht wordt. Dit in tegenstelling met andere koersen waar vaak de renners de koers maken.

Social media

Velofacts (@Velofacts) kwam met een leuk statistiek van renners die het parkoers gingen verkennen van Parijs-Roubaix. De meeste renners deden een rit van 90 kilometer.

Roubaix_SocialMedia

Spartacus deed liever een dutje.

Roubaix_socialmedia1

De tijdlijn van Bram Tankink was deze week minder ‘roze kleurig’. Misschien in de Giro d’Italia?

Roubaix_socialmedia2

En wat gaat Imanol Erviti doen na zijn beste Ronde Van Vlaanderen ooit waarin hij 7e werd en de hele dag in de vlucht zat. Zijn beste klassering in Parijs-Roubaix behaalde hij in 2009. Hij werd daar 40e. Wat gaan de Spanjaarden doen in ‘El Infierno del Norte’?

Roubaix_socialmedia3

Peter Sagan stelde in de E3 Harelbeke zijn ploeg voor op het podium en noemde zijn ploegmakker Michael Gogle, ‘Google maps’. In de Ronde Van Vlaanderen gooide Gogle zijn navigatie/teller van zijn fiets en kwam het terecht op het hoofd van een toeschouwer. Gogl staat ook in Roubaix aan de zijde van Sagan. Zullen de mannen van Tinkoff het weer zonder navigatie en met ‘Michael Gogle maps’ afkunnen?

 

Roubaix_socialmedia5

Niki Terpstra deed een verkenning in de auto

Roubaix_socialmedia6

Spartacus was dan toch op verkenning geweest;)

Roubaix_socialmedia1

De favorieten & outsiders

Peter Sagan **** – Peter Sagan is de absolute topfavoriet voor de overwinning in Parijs-Roubaix. Het zou daarmee de dertiende keer zijn dat een renner de dubbel Vlaanderen/Roubaix weet te realiseren. Het lijkt wel alsof de Slowaak onvermoeibaar is. Na al zijn tweede plaatsen, maar inmiddels ook overwinningen in de klassiekers is het seizoen van Sagan meer dan geslaagd. Een overwinning in Roubaix zou hem het drieluik Gent-Wevelgem/Ronde Van Vlaanderen/Parijs-Roubaix opleveren.

Fabian Cancellara *** – De Zwitser heeft Vlaanderen verloren door een tactische fout te maken door Sagan met Kwiatkowski te laten rijden op 33 kilometer van de meet. Een klassieker kan in een split second worden beslist en dat zal Cancellara meenemen in deze Parijs-Roubaix. Hij laat niet zomaar iemand nog rijden. De beste tactiek voor de Zwitser is om zijn ploeg de koers hard te laten maken en in de finale aan te vallen  om zo de rest af te matten.

Sep Vanmarcke *** –  Voor België is Vanmarcke momenteel de nummer 1 die in aanmerking komt voor de overwinning in de Hel van het Noorden. Met een derde plaats in de Ronde Van Vlaanderen heeft de Vlaming voldoende vertrouwen getankt voor de koers die hem nog meer moet liggen dan de Ronde Van Vlaanderen. De vraag is of hij de ruimte zal krijgen en of hij relatief frisser aan een sprint kan beginnen dan Sagan en Cancellara. Vanmarcke zal tegen zijn aard in moeten koersen wil hij deze klassieker winnen.

Lars Boom ** – Op de Koppenberg maakte hij een enorme indruk door zo makkelijk omhoog te pedaleren. Helaas door vier lekke banden verspilt hij te veel reserves die hij tekort kwam in de finale van de Ronde Van Vlaanderen. Het voordeel van Lars Boom is dat hij uit de cross komt en dat komt in Parijs-Roubaix meer dan van pas. Met zo’n vorm zou het zonde zijn om niet op het podium van de Helleklassieker te staan.

Zdenek Stybar ** – Verleden jaar behaalde Stybar zijn beste resultaat in Roubaix. Hij werd daar tweede na John Degenkolb. Voor Stybar geldt hetzelfde als voor Lars Boom. Ook hij komt uit de crosswereld en dat kan hem een voordeeltje opleveren, maar wat is dit voordeeltje nog waard als je weet dat Peter Sagan de beste stuurman van het peloton is. Stybar moet misschien gaan anticiperen in de finale.

Niki Terpstra ** – De winnaar van 2014 kwam verleden week zondag net te kort tegenover Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke op de Paterberg. Het voorjaar van Terpstra is niet goed te noemen, maar ook niet slecht. Hij heeft veel op kop moeten rijden, omdat Etixx de slag had gemist. Met de overwinning in Samyn in barslecht weer is het hopen voor Terpstra op regen in Roubaix al staat er wel een heel ander deelnemersveld aan het vertrek in Compiègne dan in Samyn.

Tom Boonen ** – De ‘Bom van Balen’ kan voor een vijfde maal Parijs-Roubaix winnen en dat zal hem tot absoluut recordhouder maken. Boonen lijkt steeds net tekort te komen in de grote wedstrijden, maar het verschil aan de top is dan ook zo klein. Hij weet als geen ander hoe je Parijs-Roubaix moet winnen en als hij zijn momentum kan vinden dan is hij ervaren genoeg om de finale te rijden en aan de meet zijn er niet veel renners rapper dan Boonen.

Alexander Kristoff ** – De Noor lijkt een beetje vergeten als favoriet, maar het is een week na de Ronde Van Vlaanderen en er kan veel gebeurt zijn met de vorm van Kristoff en anderen. De laatste twee weken bleek dat de Noor alleen maar beter werd getuige zijn overwinningen in de Driedaagse De Panne en een vierde plaats in Vlaanderen. En hij is ook nog eens enorm snel aan de finish.

Luke Rowe * – Rowe kan de eerste Brit worden die Parijs-Roubaix wint. Verleden jaar werd hij 8e en vorige week 5e in de Ronde Van Vlaanderen. De ploeg van Team Sky heeft als voordeel te kunnen spelen met Ian Stannard en Luke Rowe in de finale. De topfavorieten laten deze renners iets sneller rijden dan een Lars Boom of Tom Boonen.

Tiesj Benoot * – Het Vlaamse supertalent kwam zwaar gehavend uit de Ronde Van Vlaanderen, maar wil ten koste van alles starten in de Helleklassieker. Wat zou hij kunnen doen op de kasseistroken? Het grootste nadeel van Benoot is misschien nog wel zijn gewicht. Hij heeft niet de bouw van Cancellara of Sagan en daarmee is de vraag of hij nu al mee kan doen in een koers als Roubaix.

De kasseistroken (via Het Nieuwsblad)

27. Troisvilles (km 98,5 – 2200 m) ***
26. Viesly (km 105 – 1800 m) ***
25. Quievy (km 108 – 3700 m) ****
24. Saint-Python (km 112,5 – 1500 m) **
23. Vertain (km 120,5 – 2300 m) ***
22. Verchain-Maugré (km 130 – 1600 m) ***
21. Quérénaing – Maing (km 133,5 – 2500 m) ***
20. Monchaux-sur-Ecaillon (km 136,5 – 1600 m) ***
19. Haveluy (km 149,5 – 2500 m) ****
18. Trouée d’Arenberg (km 158 – 2400 m) *****
17. Wallers – Hélesmes, “Pont Gibus” (km 164 – 1600 m) ***
16. Hornaing (km 170,5 – 3700 m) ****
15. Warlaing – Brillon (km 178 – 2400 m) ***
14. Tilloy – Sars-et-Rosières (km 181,5 – 2400 m) ****
13. Beuvry-la-Forêt – Orchies (km 188 – 1400m) ***
12. Orchies (km 193 – 1700 m) ***
11. Auchy-lez-Orchies – Bersée (km 199 – 2700 m) ****
10. Mons-en-Pévèle (km 204,5 – 3000 m) *****
9. Mérignies – Avelin (km 210,5 – 700 m) **
8. Pont-Thibaut (km 214 – 1400 m) ***
7. Templeuve – Moulin de Vertain (km 220 – 500 m) **
6. Cysoing – Bourghelles (km 226,5 – 1300 m) ***
6. Bourghelles – Wannehain (km 229 – 1100 m) ***
5. Camphin-en-Pévèle (km 233,5 – 1800 m) ****
4. Le Carrefour de l’Arbre (km 236,5 – 2100 m) *****
3. Gruson (km 238,5 – 1100 m) **
2. Hem (km 245,5 – 1400 m) **
1. Charles Crupelandt in Roubaix (km 252 – 300 m) *

Carrefour de l’Arbre in 2010

Roubaix - France - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Paris - Roubaix 2010 - Sfeer illustratie - foto Wessel van Keuk en Cor Vos ©2010

Het weer

De afgelopen dagen heeft het hier en daar wat geregend op het parkoers en in de nacht van zaterdag op zondag lijkt het te gaan regenen in Roubaix. Op zondag lijkt het droog te blijven, maar er is niets onvoorspelbaarder dan het weer. Misschien de koers…

Voorlopige deelnemerslijst

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...