Vrouw die petje naar Van der Poel gooide mogelijk niet vervolgd, maar er zijn drie (strenge) voorwaarden

De 'petjesgooier' zal de voorstellen in overweging nemen, maar het is niet zeker of ze die ook zal aanvaarden.

Petjesgooier

Zondag 7 april 2024. Mathieu van der Poel is bezig aan een epische solo in de Hel van het Noorden. Hij wint uiteindelijk voor de tweede keer Parijs-Roubaix. Al stak iemand daar bijna nog een stokje voor. Op 42 kilometer van de finish belandde er ei zo na een koerspetje in zijn achterwiel.

De hele wielerwereld reageert verbolgen. Professionele camera's en smartphones legden het incident vast op beeld en daaruit bleek dat de 'petjesgooier' een vrouw is. Ook bleek dat ze het petje wel degelijk met opzet richting de wereldkampioen gooide.

De vrouw, een Oost-Vlaamse die te gast was in een nabij gelegen vip-tent, was volgens haar advocaat geschrokken van alle heisa die ontstaan is. Ze beweerde dat ze supporterde voor Van der Poel en dat ze helemaal niet de intentie had om hem ten val te brengen.

Opzettelijke slagen en verwondingen

De Franse wielervakbond UNCP hechtte weinig geloof aan dat verhaal en besloot om klacht neer te leggen. De vrouw mag zich dus voor de rechter gaan verantwoorden voor feiten die gekwalificeerd worden als 'opzettelijke slagen en verwondingen'. Twee maanden later is de UNCP bereid om die klacht te laten vallen, maar er zijn drie (strenge) voorwaarden.

Ten eerste moet de 'petjesgooier' haar wandaden erkennen. Ten tweede moet ze als vrijwilliger aan de slag gaan bij de vereniging ‘Vrienden van Parijs-Roubaix’. Dat is een groep wielerliefhebbers die zich inzet voor het verloop en de organisatie van Parijs-Roubaix.

Campagne

De derde voorwaarde is de 'pijnlijkste'. De Franse vakbond voor profrenners wil de vrouw betrekken in een campagne rond veiligheid richting het internationale wielerpubliek. Dat betekent uiteraard ook dat ze helemaal uit de anonimiteit moet treden.

Als de Vlaamse vrouw akkoord gaat met alle voorwaarden, is een rechtszaak van de baan en zal ze dus niet vervolgd worden. Het is echter nog maar de vraag of ze op die voorstellen zal ingaan. "Als dat voor haar niet mogelijk zou zijn, dan zal de rechtbank zich nog steeds over deze ongelukkige zaak moeten buigen”, zegt voorzitter Pascal Chartier.

'Voorstellen eerst bekijken'

"Wij hebben het voorstel van de wielervakbond goed ontvangen”, klinkt het bij haar advocaat. “We zullen die nu grondig bespreken om te zien of we er op in kunnen gaan. Mijn cliënte wil haar verantwoordelijkheid nemen, maar we willen de voorstellen wel eerst eens bekijken."

Nieuws
  • Eurosport