Pieters en Stroetinga veroveren Nederlands titels baanwielrennen

Pieters en Stroetinga veroveren Nederlands titels baanwielrennen

Bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Alkmaar heeft Roy Pieters de Nederlandse titel veroverd op de scratch. Na een spannende eindsprint versloeg de Zwanenburger Jan Willem van Schip. Op de puntenkoers moest Wim Stroetinga in de strijd om het goud afrekenen met Pim Ligthart.

In de kwalificatie plaatste Roy Pieters zich als derde voor de eindstrijd. In een spannende finale die werd beslist in een eindsprint kon Jan Willem van Schip in de laatste meters Pieters net niet meer terughalen. Jesper Asselman complementeerde het podium met een bronzen medaille.

PuntenkoersIn de finale van de puntenkoers stond Wim Stroetinga na 80 ronden, halverwege de wedstrijd, al aan de leiding. Op dat moment nog op de voet gevolgd door Barry Markus en Jesper Asselman. Dit drietal hield geen stand voor het podium, maar Stroetinga gaf zijn leidende positie niet meer uit handen. Op het laatste moment werd het nog spannend gemaakt door Pim Ligthart die nog dichtbij het puntenaantal van Stroetinga kwam.

Uiteindelijk moest de eindsprint uitmaken of het goud naar Stroetinga of Ligthart ging. De wedstrijd werd beslecht in het voordeel van Stroetinga met 68 punten. Het zilver ging naar Ligthart (64 punten) voor Asselman die met 54 punten opnieuw een bronzen medaille behaalde.

KoppelkoersKirsten Wild heeft samen met Nina Kessler het goud (20 punten) behaald op de koppelkoers. Het koppel ging al vroeg aan de leiding. Kelly Markus en Amy Pieters bleven lang druk uitoefenen op Wild/Kessler, waarmee ze zicht bleven houden op de hoogste trede op het podium. Markus en Pieters probeerden diverse keren aan te vallen, maar Wild en Kessler waren sterk en konden bijna alles succesvol opvangen.

Ook Judith Bloem en Marjolein van ’t Geloof deden een poging, maar veel meer dan een klein gaatje kregen ze niet. Met nog tien ronden te gaan probeerden Knetemann en Koedooder een gat te slaan wat hen uiteindelijk nog een bronzen plak (9 punten) opleverden. Uiteindelijk behaalde het koppel Markus/Pieters met veertien punten het zilver.

Individuele achtervolgingRens Tulner pakte bij de junioren de nationale titel op de individuele achtervolging. Na drie kilometer klokte de inwoner uit Lexmond een tijd van 3:25,100. Daarmee bleef Tulner de Zuidlander Daan Hoole voor 3:31,020. In de strijd om het brons versloeg Bas Ottevanger met een tijd van 3:28,910 Vincent Hoppezak (3:31,180).