De gele kaart in het wielrennen: dit heeft het te betekenen

Danny van Poppel kreeg een gele kaart in de Tour Down Under. Een nieuw fenomeen in het wielrennen. We leggen uit wat de consequenties zijn. 

danny van poppel kreeg een gele kaart

Aan het eind van vorig wielerseizoen werd er al mee geëxperimenteerd, maar de gele kaart doet dit seizoen écht z'n intrede in het wielrennen. Danny van Poppel kreeg er in de tweede etappe van de Tour Down Under meteen al mee te maken na een ongeoorloofde manoeuvre in de massasprint (die werd gewonnen door z'n ploeggenoot Sam Welsford). Alle reden om de spelregels rond de gele kaart in het wielrennen uit te leggen.

Twee keer geel is rood...

De gele kaart kan in het wielrennen worden gegeven aan ploegleiders en wielrenners die zich in de ogen van de UCI-jury misdragen of zichzelf en/of anderen in gevaar brengen tijdens de koers, of de regels niet respecteren. De gele kaart kan samen met maatregelen die al bestonden worden opgelegd - in het geval van Van Poppel ging het gepaard met declassering; hij werd naar de 118e plaats in de daguitslag teruggezet. Je kunt ook een geldboete en/of tijdstraf en een gele kaart krijgen.

De eerste gele kaart, zoals in het geval van Van Poppel, blijft verder zonder al te grote consequenties. Maar bij twee gele kaarten in een eendagskoers of rittenkoers word je uit de koers gehaald en voor 7 dagen geschorst - twee keer geel is net als in voetbal rood.

In een grote ronde van drie weken zijn twee gele kaarten natuurlijk zo opgelopen. Dus we gaan het dit seizoen ongetwijfeld meemaken dat een renner uit de Giro, Tour of Vuelta wordt gehaald...

Verdere schorsingen voor notoire kaartenverzamelaars

Er zijn ook nog straffen voor het krijgen van respectievelijk drie en zes gele kaarten in een bepaalde periode. Wie namelijk drie prenten verzamelt in 30 dagen, wordt voor 14 dagen geschorst. Zes gele kaarten in een jaar tijd betekent 30 dagen schorsing.

Helaas gaan we geen wedstrijdcommissarissen zien die druk gebarend uit de auto met een gele kaart voor een renner zwaaien. De gele kaart wordt in principe uitgedeeld in het wedstrijdbulletin. In eendagskoersen zal het wel op een andere manier moeten, daar moet een renner immers al tijdens de koers op de hoogte zijn om dat een tweede gele prent tot uitsluiting leidt.

Achtergrond
  • Cor Vos / CCNull