Tim Wellens zegeviert in Montréal

Tim Wellens zegeviert in Montréal
  • Afbeelding van Tim Wellens Tim Wellens

Tim Wellens heeft zijn palmares uitgebreid met de GP Montréal. In de stromende regen ontsnapte de Belg van Lotto Soudal, samen met Adam Yates, in de slotfase. De achtervolgers naderden de koplopers nog wel, maar uiteindelijk was Wellens in een sprint-á-deux Adam Yates de baas. Rui Costa eindigde als derde.

De toppers lieten zich vroeg in de wedstrijd al van voren zien. Zo deden onder andere Greg van Avermaet, Tom Jelte Slagter, Diego Ulissi en Julian Alaphilippe een poging in de aanval te gaan. De groep van twintig kreeg echter niet de ruimte, omdat Ag2r-La Mondiale en LottoNL-Jumbo in de achtergrond het tempo opvoeren. De Franse en Nederlandse formatie hadden namelijk de slag gemist.

Na de hergroepering volgde er direct een tweede poging weg te komen uit het peloton. Ditmaal was LottoNl-Jumbo, in de persoon van Wilco Kelderman, wel vertegenwoordigd. Naast de Gelderlander maakten wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Romain Bardet deel uit van de vlucht. Maar ook deze poging werd snel teniet gedaan.

Stortregen

Toch wist er nog wel een groep zich af te scheiden. Deze keer zaten er geen favorieten bij. Thomas Voeckler (Team Europcar), Louis Vervaeke (Lotto Soudal), Manuel Quinziato (BMC) en Andrey Grivko (Astana) waren de gelukkigen. Orica GreenEdge nam het voortouw in het peloton in dienst van Yates.

Ondertussen regende het zo hard in Montréal dat er amper beelden van de race getoond konden worden. Het zorgde ervoor dat de omstandigheden voor de renners extra verzwaard werden. Met nog ruim tien kilometer te gaan werden de laatste vluchters gegrepen.

Kelderman

Op de laatste klim van de dag scheidden enkele favorieten zich af van het peloton. Jan Bakelants, Tim Wellens, Rui Costa, Wilco Kelderman, Adam Yates en Romain Bardet reden de top over met een voorgift van twaalf seconden. Yates en Wellens sprongen weer weg uit de voorste groep en waren in staat hun voorsprong uit te breiden to twintig seconden.

Ondanks dat de achtervolgers nog heel dichtbij kwamen, mochten de Engelsman en de Belg uit gaan maken wie de GP Montréal op zijn naam zou schrijven. In de sprint was Wellens duidelijk sneller dan zijn medevluchter. Rui Costa vervolledigde het podium. Wilco Kelderman werd zesde en was daarmee de beste Nederlander.