Wereldtitels mountainbike voor Ferrand-Prevot en Schurter

Wereldtitels mountainbike voor Ferrand-Prevot en Schurter

Pauline Ferrand-Prevot en Nino Schurter zijn zaterdag in Vallnord (Andorra) wereldkampioen mountainbiken bij de elites geworden. De Nederlandse delegatie boekte degelijke resultaten met twee keer een twintigste plek als beste prestatie.

AlleskunnerIn een tijdsbestek van nog geen twaalf maanden wereldkampioen op de weg, in het veld en op de mountainbike worden: Ferrand-Prevot (Liv) flikte het afgelopen jaar. In Vallnord stond er geen maat op de Française,  die nog veelzijdiger lijkt te zijn dan Marianne Vos. Ferrand-Prevot kwam met een voorsprong van een minuut op de Russische Irena Kalentieva over de streep. Derde, op anderhalve minuut achterstand, werd verrassend de Oekraïense Yana Belomoina van het Nederlandse Betch.nl-Superior.

Achter het strijdgeweld reed Anne Terpstra een degelijke race. De Nederlands kampioene reed de hele tijd rond de twintigste plek en kwam ook op die plek over de streep, ruim tien minuten na Ferrand-Prevot.

GevechtZoals het het hele seizoen al in de wereldbekers was, was het ook tijdens het WK bij de mannen. Nino Schurter en Julien Absalon vochten een verbeten tweestrijd uit. Was het vorig jaar de Fransman die de wereldtitel afpakte van Schurter, nu deed de Zwitser dat bij Absalon. Uiteindelijk lukte het Schurter na een nek aan nekwedstrijd met tien seconden voorsprong over de streep te komen. Achter de twee aartsrivalen finishte de Tsjech Ondrej Cink verrassend als derde.

De vier Nederlandse mannen reden hun wedstrijd in de grote middenmoot. Van Houts was op de 20ste plek de beste, gevolgd door Michiel van der Heijden (34e), Hans Becking (42e) en de gevallen Frank Beemer (57e).