VUELTA: Geweldige zege van Lindeman op La Alpujarra

VUELTA: Geweldige zege van Lindeman op La Alpujarra

Bert-Jan Lindeman heeft een onwaarschijnlijke etappezege in de Vuelta geboekt. De Drent zat voor de derde keer in de vroege vlucht en bleef, wellicht ook tot zijn eigen verbazing, tot aan de finish voorop. Op de steile slotklim versloeg hij medevluchter Ivan Koshevoy in de eindsprint.

Het was haast niet te geloven, maar Bert-Jan Lindeman zat alweer in de ontsnapping van de dag. De Nederlander van Team LottoNL-Jumbo was al twee keer in de aanval, en ook vandaag mocht hij met een groepje vertrekken. Hij kreeg gezelschap van de Fransman Cousin (Europcar), de Colombiaan Quintero (Team Colombia), de Wit-Rus Koshevoy (Lampre-Merida) en rasaanvaller Txurruka (Caja Rural). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van 13 minuten en had op 40 kilometer van de aankomst nog een toegift van 10 minuten, zodat de hoop op een ritzege steeds meer groeide.

En op de slotklim van eerste categorie bleek de voorsprong voldoende. Cousin, Koshevoy en Lindeman bleken de sterkste 3 vluchters, maar de Fransman had een probleem met zijn fiets en was direct uitgeschakeld voor de zege. Lindeman bleek vervolgens sterker dan de Wit-Rus en boekte zo de eerste zege van Team LottoNL-Jumbo in een grote ronde.

In de groep met de favorieten  lag het tempo hoog, maar leek niemand te kraken. Leek, want een aanval van Fabio Aru deed Froome plooien. De Tourwinnaar verloor enkele seconden op de groep der favorieten, met daarin ook rodetruidrager Chaves en Tom Dumoulin.