Annemiek van Vleuten: 'Niet veel koersen, maar wel overal pieken'

Annemiek van Vleuten heeft bekend gemaakt welke koersen ze rijdt dit voorjaar. De wereldkampioene vertelt op de website van haar team Mitchelton-Scott dat ze niet veel koersdagen maakt, maar dat ze ambities heeft voor de wedstrijden die ze wel rijdt.

Wereldkampioene Annemiek van Vleuten is klaar voor het voorjaar
  • Afbeelding van Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott

Van Vleuten haar voorjaar begint in de Omloop het Nieuwsblad, waarna ze naar Italiƫ afreist om haar titel in de Strade Bianche te verdedigen. Vervolgens rijdt ze Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Tenslotte sluit ze haar klassieke voorjaar af met de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken Luik.

Vorig jaar reed Van Vleuten een sterk voorjaar met zeges in de Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik. In zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl werd ze tweede. Dat zorgt ervoor dat ze met veel zelfvertrouwen uitkijkt naar het komende voorjaar.

"Normaal gesproken kom ik langzaam op gang", aldus de wereldkampioene. "Maar dit jaar verwacht er meteen vanaf Omloop Het Nieuwsblad te staan en dat door te trekken, dus dat is best wel spannend. Deze wedstrijden liggen me goed. Ik hou niet bepaald van het slechte weer, maar ik kan er mee omgaan."

"Ik ga niet veel wedstrijden rijden", vervolgt Van Vleuten. "Maar ik richt me wel op de wedstrijden die ik rij. Vorig jaar zat ik er een paar keer zo dichtbij en ik kijk er naar uit om ze dit jaar weer te rijden. Wanneer je tweede ergens wordt, kun je er ook winnen. Ik ben er trots op dat ik als wereldkampioene de regenboogtrui mag dragen. Het zou heel speciaal zijn om in deze trui te winnen, maar winnen is eigenlijk altijd speciaal. Regenboogtrui of niet."

'De beste voorbereiding in jaren'

Net als vorig jaar trainde Van Vleuten deze winter mee met de mannenploeg van Mitchelton-Scott. "Ik denk dat ik mijn beste voorbereiding in vijf of zes jaar heb gedraaid en heb geen tegenslagen gehad." Vorige winter stond bij Van Vleuten eerst in het teken van revalideren van een zware knieblessure, voordat ze aan opbouwen toekwam. "Dat het toen toch zo goed ging in de klassiekers geeft me het vertrouwen dat ik dit jaar in elke wedstrijd mee kan doen."

Vrouwen
  • Cor Vos