Ronde van Romandië: Simon Yates slaat dubbelslag in Leysin

De koninginnenrit van de Ronde van Romanië is een kolfje naar de hand van Simon Yates. De jonge renner van Orica - Scott...

Ronde van Romandië: Simon Yates slaat dubbelslag in Leysin
  • Simon Yates Simon Yates

De koninginnenrit van de Ronde van Romanië is een kolfje naar de hand van Simon Yates. De jonge renner van Orica - Scott verslaat Richie Porte in een sprint-à-deux bergop. Yates neemt tevens de leiderstrui over van Fabio Felline.

De koers wordt hard gemaakt door acht renners, waaronder drie van Lotto - Soudal. Het team doet een poging om Sander Armée te verzekeren van de bergtrui en het trio slaagt in die missie. De ontsnapping krijgt niet de zegen van het peloton.

Froome moet passen

Wanneer Ilnur Zakarin op de voorlaatste klim van de dag zijn duivels ontbindt is het Chris Froome die de Rus gaat halen. Het blijkt een inspanning die de drievoudig tourwinnaar even later moet bekopen, want als Richie Porte op de klim naar Leysin alle registers opentrekt is het uitgerekend Froome die moet passen. Enkel Simon Yates is bij machte om de Tasmaniër te volgen.

De twee werken goed samen en bouwen een voorsprong van bijna een minuut op. In de straten van Leysin weet Yates zijn metgezel de kop op te dringen, waarna het voor de Brit in de sprint een koud kunstje is.

Fabio Felline, al sinds de proloog in het bezit van het leiderstricot, zakt vandaag naar de vierde plaats in het klassement. Zijn achterstand op de nieuwe leider bedraagt 44 tikken.

Morgen beslist een tijdrit over net geen achttien kilometer wie de Ronde van Romandië van 2017 op zijn palmares mag bijschrijven. Yates verdedigt in Lausanne een voorsprong van negentien seconden op Richie Porte. 

Foto: Cor Vos