Vier redenen waarom Owain Doull de Omloop gaat winnen

Het gebeurt vaker niet dan wel dat de grote favoriet een koers wint. Tenzij het over Mathieu van der Poel en veldrijden gaat natuurlijk. In onze serie Dark Horses pikken we er renners uit die niet meteen op je favorietenlijstje staan, maar wel kunnen verrassen. Owain Doull van INEOS is volgens ons één van renners die zomaar Omloop kan gaan winnen.
Owain Doull

Owain Doull is niet de grootste naam bij INEOS, maar ik vind hem (mede daarom) de ultieme dark horse voor de Omloop Het Nieuwsblad. Voor wie niet weet over wie ik het heb; Owain Doull werd op 2 mei 1993 geboren in Cardiff en koerst sinds 2017 bij Sky/INEOS. Daarvoor reed hij voor Team Wiggins. In 2016 werd hij Olympisch Kampioen ploegenachtervolging met onder andere Sir Brad.

Waarom Doull de Omloop gaat winnen

1. Hij kan een flink portie hardrijden en heeft een goede sprint. Wanneer je al op 21-jarige leeftijd door de Britten geselecteerd wordt om op de Olympische Spelen de ploegenachtervolging te rijden, kun je wel wat natuurlijk. Vorig jaar werd hij tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, door in de finale achter de al ontsnapte Bob Jungels weg te springen uit wat overgebleven was van het peloton. In de laatste rechte lijn relanceerde hij zichzelf weer en bleef hij de meute net voor.

2. Hij heeft ervaring in dit werk. Zie ook hierboven. Vorig jaar reed hij een sterke en slimme finale. Ook in de Omloop was hij er al eens dichtbij. In 2018 werd hij 11e, in een grote groep achter winnaar Michael Valgren.

3. INEOS heeft een sterke ploeg. Tweevoudig winnaar Ian Stannard (die weet hoe je een sterk blok kapot moet rijden), Gianni Moscon, Luke Rowe, Dylan van Baarle, Ben Swift en Chris Lawless. Kon minder, zouden ze in Groningen zeggen.

4. Doull is in vorm. In de laatste bergachtige etappe van de Tour de la Provence zat Doull in de juiste ontsnapping. In de finale wisten de vluchters het peloton nipt achter zich te houden. Doull won de sprint met sprekend gemak.

  • Owain Doull

Laatste nieuws