Axel Merckx: 'Ik zou niet weten hoe de Tour mogelijk is deze zomer'

Axel Merckx ziet niet in hoe de Tour de France deze zomer nog georganiseerd kan worden. Tegen Sporza zegt de zoon van Eddy dat de Tour ernstig rekening moet houden met de gevolgen als het hele circus zich door Frankrijk heen verplaatst.

Axel Merckx

Vanuit Canada reageert Merckx op het feit dat het Canadees Olympisch Comité deze zomer geen sporters naar Tokio stuurt als de Spelen gewoon doorgaan als gepland. "Met deze situatie is het ondenkbaar dat je als atleet naar de Spelen kan. Sport is mooi en belangrijk, maar de veiligheid van de mensen komt eerst. Sommige atleten kunnen gewoon niet trainen door het coronavirus. Dan is het problematisch om in juli en augustus op de top van je kunnen te zijn. Ook rond de kwalificaties blijven veel vragen hangen. Er zijn gewoon te veel vraagtekens. En als een evenement als het EK voetbal kan worden verschoven, waarom de Spelen dan niet? Wielrenners hebben gelukkig nog andere doelen dan de Spelen. Een Olympische koers is speciaal, maar ze hebben elk jaar nog een WK."

Ook wat betreft de Tour de France heeft Merckx er een hard hoofd in dat die door kan gaan. "Ik zou ook niet weten hoe de Tour wel mogelijk zou zijn. Als die karavaan voor je deur passeert, gaat niemand binnenblijven. De Tour zal dus goed moeten nadenken over de gevolgen. Sport is dit jaar ondergeschikt. Laten we volgend jaar met een blanco pagina beginnen."

Nieuws
  • cor vos