Terpstra: 'Tradities voor een jaar loslaten'

Of er dit jaar nog drie grote rondes verreden kunnen worden, ligt volgens Niki Terpstra helemaal aan het moment waarop er weer gekoerst gaat worden. Volgens hem geeft een herstart per 1 juli en geen Olympische Spelen de nodige ruimte. Met een latere herstart wordt het lastiger, aldus de Noord-Hollander.

Terpstra: 'Tradities voor een jaar loslaten'

Aan Cyclingopinions vertelt Terpstra het onpraktisch is om drie grote rondes in tien weken tijd te verrijden. "Iedereen moet beseffen dat dit een uitzonderlijk jaar is, dus iedereen in het wielrennen moet tradities voor een jaar loslaten", vindt hij. "Dus in mijn ogen zou het ook moeten kunnen dat grote rondes elkaar overlappen of dat alle drie de grote rondes hun rittenschema inkorten."

'Begrijp de keuze van de UCI'

Wielrennen is momenteel maar bijzaak vindt Terpstra, maar hij vindt het wel belangrijk dat een aantal koersen later in het jaar, wanneer het veilig is, wel verreden worden. "Ik denk dat je vooral naar de populairste wedstrijden moet kijken. Wielrennen leeft immers van de zichtbaarheid. Als je voor de sponsors dan nog de monumenten kunt rijden, heeft dat zeker waarde. Dus ik begrijp de keuze van de UCI om de grote rondes en monumenten de voorkeur te geven."

"Het hoeft echt niet zo te zijn dat Milaan-Sanremo het eerste monument van het jaar is en de Ronde van Lombardije het laatste", zegt Terpstra over de volgorde van de wedstrijden. "Je moet kiezen naar de beste logistieke oplossingen. Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije zouden best in één weekend plaats kunnen vinden. Voor beide klassiekers hebben je immers andere specialisten. Het meest ideaal is om er een dag tussen te hebben. Mooi zou zijn op de woensdag Strade Bianche, vrijdag Ronde van Lombardije en Milaan-Sanremo op de zondag."

Ook denkt Terpstra dat het logistiek het handigst is om de kasseienklassiekers en heuvelklassiekers dicht op elkaar in de kalender te zetten. De ploegen zitten volgens de renner dan toch allemaal in dezelfde omgeving. "Voor de kasseienwedstrijden verblijft iedereen in Vlaanderen en kan je het uitstapje naar Parijs-Roubaix makkelijk maken. De Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik liggen ook vlak bij elkaar, wat het voor de ploegen een stuk makkelijker maakt", klinkt het.

Geen Mixed Relay

Ook vindt Terpstra dat het schrappen van de Mixed Relay mogelijkheden biedt op de kalender. Er komt dan een weekend vrij en volgens hem moet je kiezen voor de populairste wedstrijden. Tot slot vindt hij koersen in november geen probleem, omdat het de laatste jaren door klimaatverandering in november vaak beter weer is dan in januari of februari. Wel zegt hij daarbij dat dat voor de klassiekers realistischer is dan voor de grote rondes, omdat er dan vaak al wel sneeuw ligt in het hooggebergte.

Nieuws
  • Cor Vos