Robert Gesink: 'Moet nog maar zien of de Tour doorgaat'

In Andorra mag je niet meer buiten trainen, dus Robert Gesink traint al een tijdje noodgedwongen binnen. Iets wat hij niet per sé er vindt als we hem er naar vragen. We belden hem op en spraken over e-sports, het wel of niet doorgaan van de Tour en het gebrek aan eensgezindheid in de wielerwereld.

Robert Gesink: 'Moet nog maar zien of de Tour doorgaat'
  • Robert Gesink Robert Gesink

In Andorra, waar Gesink woont, moeten renners binnen blijven. Dat betekent dus veel indoor trainen. Iets wat Gesink, gezien z’n activiteiten op Strava, ook veel doet. We komen weken met 20 trainingsuren tegen.

“Ja, dat klopt. Maar het is vooral bezig blijven en fit blijven hoor. Echt gericht ergens naar trainen doe ik niet. Vanuit de ploeg hoeft dat ook niet. Je kunt wel schema’s krijgen wanneer je daar behoefte aan hebt, maar het devies is vooral fit blijven en zorgen dat je weerstand goed is.”

Is dat niet lastig, om jezelf te blijven motiveren?

“Ja, soms wel. Zoals gisteren had ik daar toch wel wat moeite mee. Vanochtend reed ik een wedstrijdje op Zwift en dat is wel veel leuker. Het is ook leuk om te zien hoeveel anderen meededen. We reden in een peloton van 4000 man en ik werd 32e (lacht). Ik vind het ook helemaal niet zo vervelend om te doen. In zo’n wedstrijdje trek je jezelf even in tweeën en dat motiveert wel.”

Dat online koersen begint lijkt wel een dingetje te worden de komende tijd. Aanstaande zondag wordt er een virtuele Ronde van Vlaanderen georganiseerd. Zie je, ook buiten de coronacrisis, potentie voor e-sports in het wielrennen?

“Ja, ik denk het wel. Maar dan moet je wel afstemming krijgen tussen iedereen. Dat ontbreekt gewoon in het wielrennen. We kregen het als ploegen al niet eens voor elkaar om met z'n allen te beslissen of we wel of niet zouden starten in Parijs-Nice. Wat dat betreft deed de MotoGP het veel beter. Die zeiden gewoon: we doen het niet. Dat is duidelijk en die duidelijkheid zie je in het wielrennen nog lang niet. Er wordt vooral veel vergaderd en overlegd, zonder dat het uiteindelijk tot een beslissing komt.”

Mathieu van der Poel doet zondag niet mee, omdat hij een contract heeft met Zwift en de virtuele Ronde wordt verreden op Bkool…

“Nouja, ik denk dat het juist voor zijn ploeg ook een middel kan zijn om hun hometrainers in de etalage te zetten. Hoe gek de situatie ook is, voor die bedrijven is dit wel interessant. Ik zit niet zo in de e-sports, maar als je voetbal als voorbeeld noemt, het zijn niet de voetballers zelf die het computerspel spelen. Voor het virtueel fietsen moet je toch een bepaalde fysieke prestatie leveren, maar het is een manier om dicht bij de fans te komen en dat is wél erg interessant.”

Die hometrainers zullen inderdaad wel als warme broodjes gaan nu.

“Wat dat betreft ben ik wel blij met die van mij. (Gesink heeft een Tacx Magnum, een soort loopband waar je op kunt fietsen. red.) Ik heb die eigenlijk voor de winter, omdat het hier in Andorra wel kan sneeuwen. Ik heb hem om eerlijk te zijn deze winter amper nodig gehad, maar de afgelopen periode heb ik er al veel op gefietst.”

Gelukkig heb je wel een mooi uitzicht, maar het is niet echt buiten fietsen...

“De afgelopen dagen sneeuwde het, maar vandaag was het mooi weer. Dan train ik op het balkon. Er wonen in Andorra meerdere profrenners en we zitten met z’n allen in een appgroep. Er is wel initiatief geweest om aan de Minister van Sport te vragen of we niet toch buiten kunnen trainen, maar wij worden gezien als voorbeelden voor amateursporters. Daarom willen ze het absoluut niet hebben. Het is ook maar een klein landje natuurlijk en de capaciteit in de ziekenhuizen is niet erg groot, dus ik begrijp het ook wel. Het is zoals het is. Je moet het accepteren en afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Hier in het zuiden is de situatie ook wel wat ernstiger dan in Nederland.”

Wat denk je van het scenario om een Tour zonder publiek te organiseren?

“Ik denk niet dat dat realistisch is. Kijk, in Parijs-Nice lukt dat nog wel. Als het daar regent, zijn de toeschouwers bij de start op de vingers van één hand te tellen. Maar de Tour is zo’n enorm groot circus met zoveel mensen.”

Is het überhaupt wel realistisch om er van uit te gaan dat de Tour deze zomer doorgaat?

“Ik moet het nog maar zien. Renners en personeel komen vanaf de hele wereld naar Frankrijk om de Tour te rijden. Ik denk niet dat dat een realistisch scenario is.”

En is het voor jullie renners ook wel helemaal eerlijk? Jij bent afhankelijk van je hometrainer, maar in Nederland en België wordt gewoon buiten getraind

“Als er op een gegeven moment weer gekoerst gaat worden en ik mag hier nog niet naar buiten, dan kan het wel zijn dat ik naar Nederland ga om buiten te trainen. Ik heb dan ook nog de mazzel dat ik wel gekoerst heb dit jaar. Dat ging goed en ik probeer die vorm wel een beetje vast te houden, maar er zijn ook renners die nog helemaal niet gekoerst hebben dit jaar. Stel de Tour gaat deze zomer toch door, dan komen ze dus ook niet meer aan koersen toe, want de Dauphiné en dergelijke gaan ook niet door.”

Hoe kijk je vooruit op de komende maanden?

“In principe rij ik dit jaar de Tour en de Vuelta, maar je kunt je niet voorbereiden op iets of iets plannen. Het is nu vooral een kwestie van in conditie blijven. Als de Tour doorgaat, zullen de ploegen wel in hun allersterkste samenstelling aan de start staan. Voor de ploegen heeft het trouwens ook de nodige gevolgen, ik las vandaag het bericht over de sponsor van CCC die het moeilijk heeft en de sponsoring op losse schroeven zet."

Nieuws
  • Cor Vos