Armstrong: 'Ook de Tour moet een week opgeven, niet alleen Giro en Vuelta'

Lance Armstrong vindt dat de Tour een week moet opgeven om in de aangepaste kalender ruimte te maken voor andere organisatoren. Dat zegt de Amerikaan in een nieuwe aflevering van zijn podcast TheMove.
Lance Armstrong

"Ik ben blij dat er momenteel sowieso sprake is van een Tour op de nieuwe kalender, maar de ASO kijkt vooral naar de eigen belangen. Eigenlijk zou elke grote ronde een week moeten opgeven om meer ruimte te creëren op de krappe kalender. En we moeten allemaal nog maar zien of er sowieso nog gekoerst gaat worden natuurlijk. Je kunt een evenement van die grootte niet organiseren als je niet 100 procent zeker bent van de veiligheid. Ik weet dat het niet volgens de traditie is, maar waarom zou je niet drie grote rondes van twee weken kunnen rijden. Dan weet ik zeker dat er een renner is die alle drie grote rondes in een jaar kan winnen. Dat zou een soort van Grand Slam zijn en veel publiciteitswaarde opleveren."

Zijn voormalig teammanager Johan Bruyneel valt Armstrong bij: "Alle drie de grote rondes moeten een week opgeven in plaats van alleen maar te kijken naar hun eigen verdiensten. We weten dat de Tour de France verantwoordelijk is voor 75 procent van al het geld dat in de wielersport omgaat. Zij hebben veel sponsoren. Dit is het moment waarop ASO moet erkennen dat de sport in gevaar is en ook de teams in gevaar zijn. Het zou een prachtig gebaar zijn als ze 25 procent van het verdiende geld zouden uitgeven aan de zwakkere partijen in de sport. Het zou de wielersport enorm helpen. Maar dit is wishful thinking. Dat zal nooit gebeuren."

  • Lance Armstrong

Laatste nieuws