VIDEO | Jan Janssen is vandaag 80 jaar geworden

Jan Janssen is vandaag jarig. De man die als eerste Nederlander de Tour de France won, is 80 jaar geworden. Daarom blikken we met een video terug op die gedenkwaardige en razend spannende slotdag van de Tour, 52 jaar geleden.

VIDEO | Jan Janssen is vandaag 80 jaar geworden

In 1968 leek Herman Van Springel de Tour de France te gaan winnen, met nog maar één etappe te verrijden. Die laatste etappe was een tijdrit en omdat Janssen nog nooit een belangrijke tijdrit had gewonnen, leek het erop dat de Belg al voorzichtig kon vieren. Echter, Janssen reed de rit van zijn leven en versloeg Van Springel. Met slechts 38 seconden voorsprong won Janssen uiteindelijk de Tour. Op dat moment was dat het kleinste verschil ooit. In 1989 stelde Greg Lemond dat record scherper, door Laurent Fignon met slechts 8 seconden verschil te verslaan.

Jan Janssen zijn carrière omvatte natuurlijk veel meer dan alleen die Tourwinst. Hij won onder meer Parijs-Roubaix, de Vuelta, het wereldkampioenschap op de weg, Parijs-Nice, de Brabantse Pijl, Bordeaux-Parijs en drie keer de groene trui in de Tour.

De ontknoping van de Tour van 1968

Nieuws
  • Cor Vos