VIDEO | Armstrong over oude concurrenten (behalve Ullrich): 'Watjes, wat doen jullie'

Deel 2 van de veelbesproken ESPN-documentaire 'Lance' is afgelopen weekend uitgezonden. Hij vertelt dat Jan Ullrich de belangrijkste persoon in zijn leven was, maar hij heeft weinig op met zijn andere concurrenten. "Ik mocht ze niet en het was ook beter ze niet te mogen", zegt de Texaan.
VIDEO | Armstrong over oude concurrenten (behalve Ullrich): 'Watjes, wat doen jullie?'

"Er was altijd een groot respect tussen ons twee. Hij was anders. De anderen die 'rivalen' waren mocht ik niet. Ik wilde ook niet dat ik ze mocht en het was ook beter om ze niet te mogen", stelt Armstrong. "Als ik ze nu zie, elkaars hand schudden en vriendelijk naar elkaar te zijn... Watjes! Wat zijn jullie mee bezig? Wees niet zo lief. Maar Ullrich en ik waren altijd respectvol naar elkaar."

Onder meer Filippo Simeoni, Tyler Hamilton en Floyd Landis komen aan bod in het tweede deel van de documentaire. Armstrong vertelt ook over zijn voormalige verzorgster bij US Postal, Emma O'Reilly, die hij naar eigen zeggen onaanvaardbaar behandelde. "Ik noemde haar op een bepaald moment een hoer. Pijnlijker kon niet. Ik bedoelde het niet zo, maar ik was een idioot in 'attaca-modus'. Het lukte me niet om naast de fiets een ander mens te zijn."

Onvergeeflijk

Ondanks dat hij nog steeds flink wat boude uitspraken doet, noemt hij de manier waarop hij zich opstelde onvergeeflijk. "Ik heb mijn status misbruikt en er onrechtmatig voordeel uit gehaald en daar bied ik mijn diepste verontschuldigingen voor aan. Ik wou dat ik het kon veranderen en een beter mens kon zijn. Het enige wat ik nu kan doen is m'n excuses aanbieden en verdere gaan. Of ik met mezelf kan leven? Ja, dat kan ik."

Armstrong over z'n oude concurrenten

Doping gebruiken nu een slecht idee

Armstrong komt nog met een opvallend statement over z'n zoon, die American Football speelt. Wanneer hem wordt gevraagd hoe hij zou reageren als zijn zoon doping wil gebruiken zegt hij het volgende: "Als hij nu, als college-speler naar mij toekwam om te vertellen dat hij doping gebruikt of het wil gebruiken, zou ik zeggen dat het een slecht idee is. Het zou een ander gesprek zijn wanneer hij in de NFL (de hoogste Amerikaanse divisie, red.) zou spelen. Maar op dit punt in zijn leven en zijn carrière is het het niet waard."

'Daar is de deur'

Dat Armstrong de absolute leider van z'n ploeg was, was toentertijd al duidelijk. Hij komt er nog eens op terug. "Wil je iemand in je team die denkt dat hij de Tour kan winnen? Nee! Daar is de deur!"

Jonathan Vaughters en Floyd Landis vertellen over het akkefietje tussen Armstrong en Filippo Simeoni. Armstrong is op zijn beurt nog steeds niet bepaald lyrisch over Landis, die hij een stuk stront noemt.

  • Lance Armstrong

Laatste nieuws