Van Avermaet doet gooi naar opvallend record van Chris Froome

1 oktober 2016 was de laatste keer dat Greg Van Avermaet de finish van een wedstrijd waar hij aan de start stond niet haalde. De Belg van CCC stapte af in de Ronde van Lombardije. Sindsdien haalde Van Avermaet al 255 keer achtereen een wedstrijd uit. Nooit stapte hij af. "Ik hou niet van opgeven", vertelt hij op de website van zijn team.
Van Avermaet doet gooi naar opvallend record van Chris Froome

Wanneer je op ProCyclingStats de statistieken van Van Avermaet bekijkt, valt één ding meteen op. Sinds 2004 reed hij 1118 wedstrijddagen en stapte hij slechts 9 keer af. Zijn huidige reeks wedstrijden zonder opgaves zit op 255 wedstrijden. Slechts één renner heeft een langere reeks behaald. Chris Froome behaalde 301 wedstrijddagen zonder opgave. Een record dat lonkt voor Van Avermaet, want hij houdt niet van opgeven. "Wanneer ik ergens start, denk ik aan winnen of op z'n minst de finish halen", vertelt hij.

Van Avermaet vertelt voorts dat Parijs-Roubaix 2017 zijn mooiste overwinning is. "Het was een speciale zege voor me, want ik moest er zo lang op wachten. Parijs-Roubaix is ook een belangrijke wedstrijd, onvergetelijk", vertelt de Belg, die de Ronde van Vlaanderen van dat jaar als zijn moeilijkste verlies noemt. "Ik viel op de Kwaremont en het tot dan toe het gevoel dat ik in winnende positie reed. Alles ging goed en ik had goede benen. Ik was er van overtuigd dat we Gilbert gingen terugpakken, maar in één moment was alles voorbij." Desalniettemin is de Ronde van Vlaanderen veruit de favoriete wedstrijd van de Belg. Hij vertelt dat hij niet een favoriete editie kan uitkiezen, maar dat koersen door je eigen streek en met je vrienden en familie langs het parcours het speciaal maakt.

'Makkelijke wedstrijddagen bestaan niet'

Toch zou Van Avermaet het hele voorjaar van 2017 zo weer over willen doen. "Het begon met mijn zege in Omloop het Nieuwsblad, ik werd tweede in Strade Bianche, won daarna de E3, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix en in Vlaanderen werd ik tweede. Ik heb hard voor die resultaten gewerkt, het was niet makkelijk maar wel fijn omdat ik zonder druk rond kon rijden. Wanneer je een paar keer hebt gewonnen, gaat de druk eraf en kun je gewoon genieten van de wedstrijden. Ik kon dat hele voorjaar wel op m'n fiets blijven zitten. Je voelt je goed en je vorm is goed. Een heerlijk gevoel."

Ondanks dat kent Van Avermaet geen makkelijke dagen op de fiets, althans niet in wedstrijden vertelt hij. "Makkelijke wedstrijddagen bestaan niet. Het is altijd afzien, zelfs wanneer je in vorm bent. Wielrennen gaat om afzien, dus de enige makkelijke dagen zijn de koffierondjes die je vanuit huis fietst."

  • Greg Van Avermaet

Laatste nieuws