Ag2r Citroën Team langs de meetlat: tegenvallende kopmannen, schitterende Tourritzege en het nodige talent

Wat is er waargemaakt van de doelen van voor het seizoen? Hoe presteerden de kopmannen? En hoe ziet de toekomst eruit? We leggen de WorldTour-ploegen (volledig subjectief) langs de meetlat. Deel 1: Ag2r Citroën Team.

Connor
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Ben O’Conner Ben O’Conner

Overwinningen: 6,3

Met twaalf overwinningen kende Ag2r Citroën Team geen slecht maar ook geen bovengemiddeld seizoen. Van eind januari tot eind mei stond de Franse ploeg zelfs droog. Toch zorgen de vier WorldTour-overwinningen ervoor dat Ag2r Citroën Team een voldoende scoort. Ze hebben tenslotte in iedere grote ronde een etappe gewonnen.

In de Giro d’Italia won Andrea Vendrame, in de Tour de France zegevierde Ben O’Connor en in de Vuelta a España profiteerde Clément Champoussin van het naar elkaar loeren van de klassementsrenners. De overwinningen werden geboekt door zeven verschillende renners.

Mooiste overwinning: 8,7

Zonder twijfel de ritzege in de Tour de France van Ben O’Connor. In de verregende etappe naar Tignes stond er geen maat op de Australiër, die meer dan vijf minuten eerder over de streep kwam da nummer twee Mattia Cattaneo. O’Connor trotseerde de kou en bezorgde zijn ploeg op fenomenale wijze een ritzege.

In Tignes legde O’Connor bovendien de basis voor zijn vierde plaats in het eindklassement. Het vastleggen van de klimmer is een schot in de roos gebleken, want hij leverde top 10-plaatsen aan de lopende band en bleek zelfs stabieler dan het vertrokken kopstuk Romain Bardet. Kreeg hij vorig jaar een contract van een seizoen aangeboden; die verbintenis heeft de ploeg ondertussen verlengd met drie jaar.

In de E3 reden ze de finale, maar het was niet het jaar van Greg en Olli

Kopmannen: 3,8

Ag2r Citroën Team zou zich in 2021 meer en meer gaan focussen op de eendagskoersen. Op een manier zoals Deceuninck-Quick Step dat doet, maar van die tactiek is weinig terechtgekomen. Bob Jungels kwakkelde heel het jaar met een vernauwde liesslagader, Oliver Naesen was vaker niet dan wel vooraan en Greg Van Avermaet presteerde ook met de maand minder.

Toch reed Van Avermaet helemaal niet zo’n slecht voorjaar. Hij eindigde als derde in de Ronde van Vlaanderen en reed daarmee op de plek waar je hem tegenwoordig mag verwachten. Maar van een kopman wordt toch minstens één mooie overwinning verwacht en dat zat er niet in voor de olympisch kampioen van Rio de Janeiro.

Talent: 7,2

Door het vertrek van Romain Bardet koos Ag2r Citroën Team bewust ervoor om in te zetten op klimtalenten die nog veel moeten bewijzen, maar met Ben O’Connor (bijna 26), Aurélien Paret-Peintre (25), Clément Champoussin (23), Stan Dewulf (23) en Benoît Cosnefroy (26) heeft de ploeg meer dan genoeg veelbelovende talenten tot hun beschikking. De toekomst van de formatie van Vincent Lavenu ziet er rooskleurig uit.

Al met al komen we bij Ag2r Citroën Team uit op een 6,5.