Ploegleider Sunweb over vertrek Dumoulin: 'Hij wilde veel beslissingen zelf nemen'

Het was de meest veelbesproken transfer van het afgelopen jaar: Tom Dumoulin trok naar Jumbo-Visma. De Limburger liet achteraf zelf wel doorschemeren dat hij ontevreden was, maar vanuit de ploeg bleef het altijd stil. Ploegleider Luke Roberts deed gisteren voor het eerst een boekje open.

Ploegleider Sunweb over vertrek Dumoulin: 'Hij wilde veel beslissingen zelf nemen'
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Team DSM Team DSM
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Sinds 2012 reed Tom Dumoulin voor Sunweb en diens voorgangers. In die jaren wist hij zich te ontwikkelen tot een tijdrijder en klassementsrenner van wereldklasse. Het hoogtepunt was natuurlijk het jaar 2017, waarin Dumoulin onder meer de Giro won en wereldkampioen tijdrijden werd. Ook 2018 was een topjaar, met twee tweede plaatsen in de Giro en de Tour, maar toch begon het huwelijk met Sunweb barstjes te vertonen. Dat beaamt Roberts tegen VeloNews. "Tom was erg ambitieus", vertelt hij. "Hoe groter de druk op hem werd, hoe meer controle hij wilde hebben. Om goed samen te kunnen werken is het belangrijk dat renners goed samen kunnen werken met de rest renners en stafleden in het team."

Nadat Dumoulin de Giro won en een jaar later bevestigde in zowel de Giro als de Tour, hoorde hij definitief bij de grote namen op rondegebied. Volgens Roberts botste die groei in ambities en verwachtingen met de filosofie van Sunweb. "Tom kwam op een punt waarop hij het lastig vond om de controle uit handen te geven. Hij wilde veel beslissingen zelf nemen. Het zorgde ervoor dat hij ongelukkig werd en de behoefte had om naar een ander team te gaan, voor een frisse start."

"We beseften dat als we zo door zouden gaan, de samenwerking er niet beter op zou worden", legt Roberts verder uit. "We zouden niet vooruitgaan en we hebben renners nodig die er voor open staan om zich bij ons te ontwikkelen. Toen dat met Tom niet meer leek te werken, was het beter voor ons om de beslissing te maken om uit elkaar te gaan."

Bij Jumbo-Visma is Dumoulin niet meer de enige kopman. Hij deelt het kopmanschap immers met Primož Roglič en Steven Kruijswijk. "Het zal anders voor hem zijn", zegt Roberts daarover. "Toprenners zijn ambitieus en geven hun eigen kansen niet zomaar op voor een ander. Ik ben benieuwd hoe Tom zich aan die situatie aanpast."

Nieuws
  • Cor Vos