Mogelijk geen Nederlanderse profrenners op EK wielrennen

De KNWU denkt erover om geen Nederlandse profs naar het EK af te vaardigen. De redenen? Het coronavirus, de ongunstige positie op de kalender, vlak na het NK en de beperkte beschikbaarheid van renners. Dat meldt WielerFlits.

Mogelijk geen Nederlanderse profrenners op EK wielrennen

"Je hebt op maandag al het EK tijdrijden, dat lukt niet met het NK weg”, vertelt KNWU-directeur Thorwald Veneberg aan WielerFlits. Het NK is immers een dag eerder. "Plouay is bovendien bijna duizend kilometer rijden. Zeker nu is het advies van onze sportarts om niet met het vliegtuig te gaan."

Daarnaast is het mogelijk dat teams als Jumbo-Visma en Sunweb hun renners niet beschikbaar stellen in verband met het coronavirus. Die teams doen er alles aan om het contactmomenten met buitenstaanders zoveel mogelijk te beperken. Een EK zorgt weer voor extra contactmomenten. Drie dagen na het EK start de Tour, waardoor het qua timing ook verre van perfect uitkomt. Renners moeten dan uit hun 'bubbel' komen, een paar dagen voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Renners van ProTeams?

Een optie is om een selectie te vormen met renners uit ProTeams, de KNWU onderzoekt volgens WielerFlits de mogelijkheden daartoe. "Dat hebben we de afgelopen jaren, toen ik nog bondscoach was, ook wel gedaan", legt Veneberg uit. "Dat schieten we nog niet direct af. Maar dan is het aan bondscoach Koos Moerenhout om te kijken wat voor kwaliteit ploeg hij dan kan samenstellen. Of misschien zelfs een belofteploeg bij de profs. Het hoeft niet direct allemaal van het hoogste niveau te zijn. Maar je moet wel een representatieve ploeg kunnen opstellen."

Nieuws
  • Cor Vos