Fenomenale Van Aert soleert naar zege in Strade Bianche

Wout van Aert heeft de Strade Bianche op prachtige wijze op zijn naam geschreven. Het podium werd vervolledigd door Davide Formolo en Maximilian Schachmann.

Aert

De eerste die een aanval plaatste was Corné van Kessel. Hij kreeg vijf andere renners met zich mee, maar de aanval was niet van lange duur. Met de eerste gravelstroken in aantocht werd het nerveuzer en dat leidde tot valpartijen. Onder anderen Julian Alaphilippe, Stefan Kung en Vincenzo Nibali crashten.

Het was vooral was op de 11,5 kilometer lange gravelstrook Monte Sante Marie, de langste van Strade Bianche. Net voor die strook trokken Simon Clarke, Jack Bauer, Marcus Burghardt, Michael Gogl en Gorka Izagirre ten aanval. Maar op de Monte Sante Marie werd het veld helemaal uit elkaar geslagen en zij weer ingerekend. Vooral Jakob Fuglsang legde de zweep op de groep met favorieten, waar onder anderen Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe moesten lossen.

Het gevolg was een elitegroepje met Van Aert, Schachmann, Formolo, Fuglsang, Alberto Bettiol en Greg Van Avermaet. Die groep ontstond nadat Fuglsang een tijdje solo voorop reed met nog liefst vijftig kilometer te gaan. Al snel bleek dat deze zes het zouden gaan uitmaken wie er met de zege aan de haal zou gaan in de eerste WorldTour-wedstrijd na de herstart.

Met nog ruim twintig kilometer te gaan schudde Schachmann eens stevig aan de boom. De Duitser kreeg Van Aert direct met zich mee. Deze aanval was er te veel aan voor Van Avermaet, waardoor er nog vijf over waren vooraan. De laatste grindsector werd aangevat met deze vijf renners. Op dat stuk was Van Aert de beste, terwijl Fuglsang volledig stilviel en de zege in rook op zag gaan.

De kopman van Team Jumbo-Visma reed beetje bij beetje verder weg van zijn concurrenten, maar Formolo en Schachmann kwamen na verloop van tijd toch dichter en dichter. De aansluiting leek gemaakt te gaan worden, maar op een typisch Van Aert stuk reed de Belg toch weer verder weg van de twee klimmers. Vervolgens was de samenwerking tussen de achtervolgers niet ideaal meer en fietsten ze voornamelijk voor de tweede plaats. Onbedreigd reed Van Aert, ondanks de immens zware slotkilometer, naar de zege bij de herstart van de WorldTour.

Nieuws
  • Cor Vos