Wuyts: 'Heeft de Ronde van Polen nog een plaats in de WorldTour?'

In de discussie rondom de valpartij van Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen gaat het niet alleen om het deur dichtgooien wat Groenewegen deed, het gaat ook om de veiligheid. Sporza-commentator Michel Wuyts is kritisch op de organisatie van de Ronde van Polen. "Dit soort situaties is vermijdbaar."
Wuyts: 'Heeft de Ronde van Polen nog een plaats in de WorldTour?'

Op de website van zijn werkgever doet Wuyts zijn relaas. Wuyts is ten eerste kritisch op Groenewegen. "Je kunt onmogelijk goedpraten wat hij doet", stelt de commentator. "Hij deed het namelijk in twee tijden. Hij had de sprintersreflex door de deur dicht te klappen, maar toen die deur op een kier stond, gaf hij ook nog eens een serieuze kwak, met een elleboog erbij. Dus eigenlijk is de inbreuk dubbel."

Maar Wuyts heeft ook forse kritiek op de organisatie. Hij wijst op het feit dat de renners aan een snelheid van 80 km/h sprinten en dat je de reacties van de renners daar ook naar moet beoordelen. "De organisatie is een tweede keer in de fout gegaan omdat de veiligheid niet in acht genomen is", stelt Wuyts. "Die boardings op de hekken lagen er bij wijze van spreken los op en fladderden in het rond."

Wuyts wijst op de opblaasbare veiligheidsboardings zoals die in Vlaanderen bestaan. Dat type boarding zorgt ervoor dat renners opgevangen worden en niet teruggeworpen. Volgens Wuyts zijn dit soort situaties vermijdbaar, simpelweg door een andere aankomst te zoeken, liefst eentje die wat bergop gaat. "Maar dat was in Polen dus niet het geval en dan vraag je je af of de Ronde van Polen zijn plaats nog heeft in de World Tour, waar je de meest doortastende maatregelen verwacht."

'Houd Groenewegen een tijdje uit koers'

Tot slot doet Jumbo-Visma er volgens Wuyts verstandig aan om Groenewegen enkele weken of zelfs maanden uit koers te houden. "Hij heeft een daad gesteld waarmee hij stigmatisering in de hand gewerkt heeft. Je ziet hoe hij nu vervloekt wordt door collega's, dus zo iemand in het peloton losatleten lijkt me niet de verstandigste zet. Het zal vermoedelijk psychologische begeleiding voor Groenewegen vergen om hier door te komen."

  • Fabio Jakobsen
  • Dylan Groenewegen

Laatste nieuws