José De Cauwer over vertroebelde relatie met Michel Wuyts: 'Heeft me pijn gedaan dat ik niet op zijn afscheidsshow mocht komen'

José De Cauwer en Michel Wuyts deden jarenlang samen commentaar, maar ze gingen niet goed uit elkaar. 

jose de cauwer

De twee waren voor een hele generatie dé twee wielerstemmen: José De Cauwer en Michel Wuyts. Samen gaven zij op Sporza het commentaar bij alle belangrijke wielerwedstrijden. Twee gezworen kameraden zou je zeggen. Nou, dat zit toch een beetje anders...

De Cauwer was de knecht volgens Wuyts

Dat bleek vooral toen Wuyts in 2021 verplicht afscheid moest nemen als wielercommentator van Sporza. De Belg had de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en de VRT nam dus afscheid van hem. Voor De Cauwer gold dat niet, omdat die werkt als freelancer.

Inmiddels doet De Cauwer nog steeds het commentaar bij Sporza, of met Karl Vannieuwkerke of met Renaat Schotte. Wuyts heeft coulumns en podcasts bij Het Laatste Nieuws en doet soms wielercommentaar bij de van hetzelfde moederbedrijf uitmakende VTM.

De twee hebben geen contact meer. Dat werd direct na het afscheid al duidelijk toen Wuyts een wat stekelig interview gaf aan het blad Humo. Nu interviewde dat blad De Cauwer vanwege 75ste verjaardag (woensdag). Het onderwerp komt uiteraard even aan de orde.

Ze leggen hem de uitspraak voor die Wuyts deed ("Ik hoor José niet meer. Hij is een ex-renner, die vindt altijd wel een nieuwe kopman.") Die uitspraak schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij De Cauwer.

"Ze heeft me pijn gedaan. Vooral de manier waarop hij het zei: ik wist niet dat hij de kopman was en ik zijn knecht. Ik heb Michel altijd een fantastische vakman gevonden, maar vrienden zijn we nooit geweest. Ja, we hebben weleens samen gehuild, ver van huis, terwijl we over onze kinderen zaten te praten, maar op de één of andere manier heeft hij zichzelf altijd als mijn baas beschouwd."

"Dat heeft hij me zelfs eens letterlijk gezegd. Toen ik naar de Giro zou gaan terwijl hij samen met mij de Ronde van België wilde doen, zei hij: ‘Ik geef jóú werk."

Niet op het afscheid van Wuyts

Niet alleen de uitspraak deed De Cauwer pijn. Er is iets dat nog meer dat hem steekt nadat ze elkaar niet meer zagen in de commentaarcabine.

"We hebben geen contact meer gehad. Wat me het meeste pijn heeft gedaan, is dat ik niet was uitgenodigd op de afscheidsshow in Leuven die zijn kinderen hadden georganiseerd. Paul Herygers en Frank Hoste, die ook met hem hadden samengewerkt, waren er nochtans wél. Ik dacht: allee, ik hoor er niet bij. Maar Michel was niet op de hoogte."

Het blijft gissen naar het waarom voor De Cauwer. "Misschien was zijn familie verontwaardigd: Michel moet verplicht met pensioen en José mag blijven... Dat was een beslissing van de VRT, hè. Ik kon daar niks aan doen."

Geen wrok

Toch koestert De Cauwer geen wrok tegen Wuyts. Ze hebben immers ook jarenlang mooie (wieler)momenten meegemaakt. "Kijk, ik denk dat ik mijn best heb gedaan om met Michel samen te werken. En omgekeerd was dat ongetwijfeld ook het geval. Als ik hem morgen tegen het lijf loop, drink ik graag een glas wijn met hem."